Sedavé zaměstnání? Těchto 6 věcí musíte dělat každý den!

24.03.2016 | Finance

Pohyb je pro naše zdraví nesmírně důležitý. Jenže kdy sedíte osm a více hodin denně u počítače, mnoho pohybu zrovna nemáte. A to je chyba.

Sedavý způsob života stojí za celou řadou potíží, ale i některými civilizačními chorobami. A navíc neovlivňuje jen naše tělo, ale i naši psychiku. Jak negativní vliv sedavého zaměstnání co nejvíce zmírnit?

1. Vylaďte postavení monitoru

Většina z nás v práci sedí a pracuje na počítači. A tak je velmi důležité mít správně nastavenou pozici monitoru. Neměli bychom k němu ani vzhlížet, ani se k němu sklánět – to totiž může vyústit v nepříjemné bolesti páteře. Obecně platí, že horní okraj monitoru by měl být přibližně ve výši našich očí.

2. Dodržujte pitný režim

Zabráni do práce často zapomínáme doplňovat tělu tekutiny. A to je chyba. Nejenže je hydratace důležitá pro správné fungování organismu (ale také udržení ideální hmotnosti), zaručí vám také pravidelné přestávky v práci – například když si jdete uvařit čaj, nalít vodu, ale také když si jdete odskočit. Tím vám pití zajistí, že nebudete celý den jen a jen sedět.

3. Dopřávejte si přestávky

Nařiďte si na mobilním telefonu budík tak, aby vám každou hodinu připomněl, že se máte zvednout a na chviličku se projít po kanceláři nebo chodbě. Stačí opravdu pár minut.

4. Zapomeňte na výtahy

Pokud pracujete ve vyšších patrech, je to dobrá zpráva – máte o nějaký ten pohyb postaráno. Tedy za předpokladu, že se vzdáte jízdy výtahem. A to byste měli.

5. Malá rozcvička

Nikdo po vás nemůže chtít, abyste si z chodby před kanceláří udělali běžeckou dráhu nebo v zasedačce 10 minut dělali sklapovačky. Ale to neznamená, že si nějaký ten malý pohyb nemůžete dopřát – přímo u stolu! Zkuste třeba natáhnout pod stolem nohy a zvedat je až k desce stolu, případně je chvilku držte ve vodorovné pozici. Posílíte nejen nohy, ale i břišní svaly. A nikdo si ničeho nevšimne!

6. Mrkejte

Ano, čtete dobře. Koukání do počítače snižuje frekvenci mrkání, což způsobuje vysychání očí a jejich podráždění. Proto byste se měli soustředit na to, abyste opravdu mrkali. Což se bohužel provádí o něco hůře, když se zaberete do práce. Proto zkuste dodržovat následující pravidlo – každých 20 minut na 20 vteřin odtrhněte oči od obrazovky a zadívejte se na nějaký vzdálený předmět (případně se koukněte z okna, pokud máte to štěstí, že je poblíž).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat