Práce na střídavé směny vás zabije!

29.04.2016 | Finance

Práce na střídavé směny může stát člověka život. Zvláště pro ženy má změna pracovní doby mezi dnem a nocí v dlouhodobém měřítku zhoubný vliv na zdraví srdce a cév a zvyšuje přímo riziko předčasného úmrtí. Vyplývá to z rozsáhlé studie s velmi průkaznými a vědecky validními závěry.

Američtí vědci v průběhu čtyřiadvaceti let sledovali 189 tisíc žen a zjistili, že ty, které během této doby střídaly pracovní dobu v třísměnném provozu – někdy pracovali dopoledne, jinde odpoledne či v noci – umíraly předčasně mnohem častěji než ženy, které měly standardní pracovní dobu od rána do odpoledne. Příčinou úmrtí byly choroby koronárních cév srdce.

Střídání různých směn a práce v noci výrazně zvyšuje riziko onemocnění chorobami srdce a cév, což prokázaly už předchozí studie. Tato svým rozsahem a longitudinálním sledováním přináší velmi pádné důvody k přehodnocení nočních a třísměnných provozů a vytvoření nových předpisů, které zohlední zdraví pracujících.

„Existuje bezpočet velmi dobře známých rizik pro rozvoj chorob koronárních cév srdce, jako kouření, špatná strava, nedostatek pohybu a zvýšené množství tuku na těle. Ale i když vyloučíme z analýzy všechny tyto rizikové faktory, zůstává nám velmi vysoké riziko rozvoje chorob koronárních cév srdce u lidí pracujících v třísměnném provozu,“ uvedla doktorka Celine Vetterová z Bostonu, autorka studie.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat