Pracujete na směny? Pak čtěte!

07.06.2016 | Finance

Člověk je po milionech let evoluce příliš spjat s přírodním koloběhem a střídáním dne a noci podle rotace planety Země. Tělo je uvyklé na pravidelné cirkadiánní rytmy, podle nichž fungují také vnitřní hodiny řídící funkci všech orgánů a systémů. K velmi hrubému narušení těchto biorytmů dochází při práci na směny. Má to závažné zdravotní důsledky. Nejenže to vede k obezitě a vyššímu riziku onemocnění rakovinou, ale také k závažným formám mrtvice. Ty bývají většinou fatální.

Přitom u mužů je toto riziko o něco vyšší než u žen. Dlouhodobě se ví, že střídání směn a nepravidelnost denních rytmů vedou k obezitě a infarktu. Ale podle vědců z Texasu také při tomto způsobu života prudce roste riziko ischemických mrtvic, při nichž se ucpe céva zásobující mozek krví, tedy kyslíkem a živinami.

„Tělo je synchronizováno dnem a nocí podle cirkadiánních rytmů, to je čtyřiadvacetihodinový cyklus ovládající vnitřní biologické hodiny, které říkají našemu tělu, kdy má spát, kdy jíst a kdy vykonávat řadu psychologických a fyziologických procesů. Osoba pracující na směny, zvláště ta, která střídá různé směny, zmate své vnitřní hodiny, což má velmi vážné důsledky na její zdraví,“ vysvětluje profesor David Earnest z A&M univerzity v Texasu.

U mužů přitom riziko ischemické mrtvice bylo vyšší a její následky častěji fatální.

„Osoby pracující na směny by tedy měly extrémně dbát na zdravý životní styl, nekouřit, nepít alkohol, jíst zdravě, sportovat a snažit se dodržovat alespoň nějaké rytmy kupříkladu v příjmu potravy,“ radí profesor Earnest.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat