Jak řešíme dluhy? Spoléháme na úspory a rodinu

09.02.2017 | Finance

Problémy se splácením svých závazků má více než 40 % lidí. Nejčastěji se jedná o prodlení se splátkami v řádu několika dní, výjimkou ale nejsou ani nezaplacené účty, které jsou po splatnosti několik měsíců či let (zhruba 4 % lidí). Zatímco muži jsou nejčastěji v prodlení se splátkami úvěrů a bankovních půjček, ženy mají problémy především se splátkami půjček od přátel a splátkami nájmu za bydlení.

„Lidé se mohou dostat do dluhů i kvůli nedostatečné finanční gramotnosti. Vezmou si půjčku, která jim v danou chvíli přijde jako nejlepší řešení, a nepočítají s možnými nenadálými událostmi, jako je ztráta zaměstnání nebo dlouhodobá nemoc. Snadno se pak dostanou do platební neschopnosti, kterou nezvládají dorovnat,“ říká Markéta Kolářová, tisková mluvčí společnosti KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků. „V případě, že se někdo dostane do platební neschopnosti je velmi důležité se ihned zkontaktovat s věřitelem a společně najít řešení,“ dodává Markéta Kolářová.

Z exkluzivního průzkumu společnosti Millward Brown vyplývá, že svoji znalost finančních produktů hodnotí jako základní plných 60 % respondentů, zatímco 7 % z dotazovaných Čechů uvedlo, že se v nabídkách bank a dalších finančních institucí nevyzná a potřebuje pomoc s vysvětlením jejich podmínek. Třetina (33 %) Čechů se pak plně spoléhá na své znalosti v oblasti běžných a spořicích účtů, pojistek, půjček či investic.

Pomáhají úspory a rodina

Každý čtvrtý obyvatel ČR (26 % dotazovaných) by v případě platební neschopnosti použil především své úspory a každý pátý Čech (20 %) by požádal o pomoc svoji rodinu nebo přátele. Dalším preferovaným řešením je dohoda s věřitelem o podmínkách splácení běžných pohledávek (19 % Čechů). Na úspory spoléhají především muži, pomoc u rodiny pak hledají zejména ženy.

S rostoucím věkem respondentů výrazně klesá podíl lidí, kteří by si půjčili peníze u rodiny a přátel (jen 13 % ve věkové kategorii 45 až 65 let), a roste vnímání významu úspor. Od rodiny a přátel si na svoje další závazky půjčují zejména mladší lidé ve věku 18 až 34 let (30 % dotazovaných). Nejméně si od známých půjčují Pražané (5%), nejvíce pak obyvatelé Jihomoravského kraje (24 %).

„Způsobů, jak zastavit další zadlužování a začít splácet své závazky, je celá řada, ale všechny vyžadují především úsilí problém s dluhy řešit a aktivní komunikaci s věřiteli. Čekáním se dluhy navyšují a stoupá i riziko, že bude věřitel řešit dluh soudní cestou, což náklady dlužníka ještě navýší,“ doplňuje Markéta Kolářová.

První kroky při řešení dluhů

Základní kroky k řešení dlouhodobých závazků může snadno provést každý, ve složitějších situacích je vhodné obrátit se na odborníky.

  • Zjistěte si a sepište, kde máte dluhy a kdo jsou vaši věřitelé.
  • Sestavte si přehled všech příjmů a nezbytných výdajů vaší domácnosti a spočítejte si, jakou částku můžete měsíčně využít na splácení dluhů.
  • Kontaktujte všechny věřitele a pokuste se s nimi domluvit splátkový kalendář.
  • Je-li váš problém s dluhy složitější, obraťte se na neziskové organizace, které bezplatně pomohou s návrhem řešení.
  • Dodržujte splátkové kalendáře i další dohody s věřiteli, aby se dluhy dále nenavyšovaly a nehrozilo vám soudní řešení dluhu a následná exekuce.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat