Dávejte pozor na to, co ukládáte do pracovního počítače. Můžete ohrozit svou kariéru

28.04.2017 | Finance

Služební počítač je pro mnohé z nás takovým druhým počítačem, který máme k užívání. A ruku na srdce – jen málokdo z nás jej striktně využívá k pracovním účelům. A tak v něm míváme i pár osobních věcí či údajů. Které soubory ve služebním počítači však mohou přímo ohrozit naši kariéru?

Soukromé fotografie či videa

Začněme tím, co by nejspíš napadlo každého. Fotoalbum plné snímků z dovolené či oslavy kamarádových narozenin apod. byste měli mít uloženo v počítači soukromém, nikoli pracovním. Jistě, nikdo vás nejspíš nevyhodí za to, že máte v počítači fotku syna, který sfoukává tři svíčky na narozeninovém dortu, ale faktem je, že váš zaměstnavatel může mít určité výhrady. Například že vaše fotografie zabírají příliš mnoho místa na disku či firemním úložišti. Kromě toho kdybyste někdy o práci přišli a museli počítač odevzdat (často bez možnosti jej promazat, což je celkem běžnou praxí), určitě nechcete, aby se vašimi osobními snímky bavilo celé IT oddělení.

Osobní dokumenty

Skeny osobních dokladů, lékařských zpráv, výpisů z účtů apod. Zkrátka takto citlivé údaje rozhodně v pracovním počítači neukládejte! Nikdy nevíte, komu se dostanou do ruky! Pamatujte, že přesně to jsou informace, jež by měl znát co nejmenší okruh lidí. A váš zaměstnavatel či kolegové k nim rozhodně nepatří. Některé takové údaje vás totiž (byť nepřímo) mohou stát místo!

Nevhodný obsah

Ano, mluvíme o fotkách, kde jste vy nebo někdo jiný nazí, případně o materiálech s jasně erotickým podtextem (či pornofilmech). Že je to přece jasné? A přesto byste se divili, kolik lidí má podobné soubory ve svých pracovních počítačích. A ano, pokud něco takového váš šéf objeví, může se stát, že si brzo budete hledat nové zaměstnání…

Počítačové hry

Hrát v pracovní době a na služebním počítači hry je skutečně výraz hlouposti. Ale najdou se i takoví zaměstnanci. Pak ovšem často nebývají zaměstnanci dlouho. To samé platí i o filmech či seriálech. Zkrátka v pracovním počítači nemají co dělat.

Citlivé materiály

Pokud se v práci setkáváte s důležitými dokumenty, jež byste rozhodně neměli z bezpečnostních důvodů nikde skladovat či ukazovat, pak si je do počítače neukládejte. Jen si vzpomeňte, kolik politiků či významných úředníků (bohužel tedy především v zahraničí) stálo místo jen to, že měli v počítači uložený citlivý materiál (který navíc unikl nebo mohl kdykoli uniknout). Tak nepokoušejte štěstí a trpělivost šéfů!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat