Ženy s širším obličejem touží častěji po moci

01.09.2017 | Finance

Není náhodou, že Německu posledních dvanáct let vládne Angela Merkel jako kancléřka spolkové republiky a že nejdéle úřadujícím britským ministerským předsedou byla premiérka Margaret Thatcher. Stejně jako Hillary Clinton měly totiž široký obličej. A podle bavorských evolučních psychologů všechny tři ženy spojuje typ tváře, který souvisí s touhou po moci a vládnutí ostatním.

Všechny tři světové političky mají obličej výrazně široký. Čím více se totiž šířka obličeje blíží jeho výšce, tím spíš žena touží ovládat druhé. A to jednoduše proto, že tento typ obličeje mají ženy maskulinnější, které v pubertě měly více testosteronu v krvi. Ale tento hormon neovlivnil jen vývoj kostí, nýbrž také vývoj mozku a některých center, takže v dospělosti tyto ženy touží po moci a vůdcovských rolích. Nemusí jít jen o ty politické, mnohé se spokojí s vedením firem a podniků.

Psychologové z Erlangensko-norimberské univerzity Friedricha a Alexandera měřili poměr výšky a šířky obličeje u dvou set žen. A zjistili, že čím širší obličej žena má, tím spíš prahne po moci a vládě.

„Tyto objevy jsme neočekávali, protože širší obličeje jsou častěji přisuzovány mužům. Naše výsledky poukazují na přehodnocení zrání ženského mozku v pubertě vlivem vysoké hladiny hormonů,“ uvedl jeden z autorů studie doktor Kevin Janson.

I na kráse záleží

Ovšem nejen tvar obličeje a schopnosti, také atraktivní tvář dokáže političkám (a politikům) pomoci. Finští sociologové průzkumem mezi deseti tisíci voliči totiž zjistili, že lidé skutečně raději volí dobře vypadající politiky a že na image v předvolebním boji skutečně záleží. Proto je dobré chovat si ve straně atraktivní tváře.

Ačkoli se to nemusí líbit politikům ani některým „zodpovědným“ voličům, kteří se na milou tvářičku utáhnout nedají a kteří volí čistě podle věcných programových přístupů strany, lidé se jako většina biologickým mechanismům bránit nedokážou.

Ve studii, kterou otiskl britský magazín Public Economics, se prokázalo, že ze dvou tisíc politiků volilo deset tisíc mužů a žen skutečně raději ty, kteří lépe odpovídali obecným kritériím fyzické atraktivity.

Lidé za atraktivitou obličeje totiž vidí důvěryhodnost, inteligenci, oblíbenost a schopnosti. Tento vliv je ovšem oslaben tím, jak moc znají voliči politika osobně. Čím více mají možnost ho slyšet mluvit a vidět ho například v politických debatách, tím méně se nechávají ovlivnit jeho vizáží. Efekt se tak dostavuje více na komunální úrovni, kde nemají voliči častý přímý kontakt s politikem ani prostřednictvím médií.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat