Poslech hudby je při práci lepší než ticho

29.09.2021 | Finance

Lidé, kteří sedají ke své práci se sluchátky na uších, jednají instinktivně správně. Podle vědců z nizozemského Nijmegenu je totiž práce v prostředí s oblíbenou hudbou efektivnější než práce v naprostém tichu.

Pozitivní oblíbená hudba zvyšuje u posluchačů tvůrčí vícesměrné myšlení vedoucí k nalezení několika řešení. Na konvergentní – sbíhavé – myšlení vedoucí k jedinému správnému řešení (řešení problému), však hudba vliv nemá.

Doktorka Simone Ritter z Radboud univerzity v Nijmegenu přitom tvrdí, že se vliv hudby liší podle žánru.

„Náš výzkum… demonstroval, že poslech veselé hudby, například klasické hudby vyvolávající pozitivní náladu a nadšení, souvisí se zvýšením divergentního myšlení, ale nikoli konvergentního,“ tvrdí doktorka. 

Hudba vás odhalí

Hudební preference navíc vypovídají mnohé o psychologii osobnosti každého člověka. Vědci z Cambridgeské univerzity prokázali, že určité osobnostní rysy lze odhadnout podle toho, jaké hudbě člověk dává přednost.

„Empatičtí lidé, kteří mají dobrou schopnost chápat emoce a pocity druhých lidí, dávají přednost hudbě romantické, relaxační, neagresivní, smutné nebo pomalé,“ tvrdí autoři z Cambridge.

Systematici, kteří tíhnou k pracím ve vědeckých a matematických oborech, jsou naproti tomu podle psychologů z Camgridge méně stimulování tím, jaké v nich hudba vyvolává pocity. Jdou po strukturálních kvalitách hudby a mají tendenci dávat přednost avantgardní hudbě, tradičnímu jazzu či klasice.

Empatičtí lidé mají v mozku vyšší hladinu oxytocinu, který se u nich uvolňuje také při poslechu hudby. Právě u systematiků ale hudba vylučování oxytocinu do mozku nezpůsobuje.

„Lidé, kteří jsou vysoce empatičtí, můžou preferovat určitý typ hudby odlišný od té, kterou volí lidé systematičtější. Ti se zaměřují na instrumentální prvky, vnímají to, jak se hudba mísí dohromady. Je to téměř jako hudební puzzle, který skládají dohromady,“ vysvětluje profesor David Greenberg z Cambridgeské univerzity.

Zdroj: https://cn.reuters.com/article/us-health-creativity-music-idUSKCN1BP2FK, https://www.researchgate.net/publication/319580486_Happy_creativity_Listening_to_happy_music_facilitates_divergent_thinking, https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0131151







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat