Sedíte celý den u počítače. Co vám hrozí a jak tomu předcházet

26.02.2018 | Finance

V dnešní době není nic neobvyklého, když prosedíme celou pracovní dubu u počítače a to se ještě najdou nadšenci, kteří si práci nosí domů a z 8 hodin je rázem 12 a ani to nepostřehneme. Sedavé zaměstnání našemu organismu neprospívá, naše tělo na něj zkrátka nebylo stvořeno. A co nám hrozí při dlouhém sezení a zírání do monitoru?

Sedavé zaměstnání sice vůbec nevypadá nijak zákeřně a mužská populace má někdy námitky, že odsedět si 8 hodin v kanceláři je nic, proti jejich fyzicky namáhavé práci, ale možná za pár let budeme na tom o zdravotně hůře právě ze sezení na židli. Nepozorujete na sobě už nějaké ty vedlejší účinky?

Nezvaný host jménem migréna

Na migrénu jste nikdy netrpěli a doposud jste se obešli bez léků, ale po několika letech sedavého zaměstnání u počítače najednou zaklepala na dveře. Většina z nás sáhne po pilulce a snaží se to přejít, ale výhledově je potřeba tento problém řešit. Na vině může být nesprávná židle, sezení, shrbená záda, ohnutý krk, nebo dokonce jas monitoru. Zaměřte se na všechny tyto aspekty a zkuste najít příčinu vaší náhle bolesti.

Syndrom karpálního tunelu

Podle lékařů přibývá pacientů, kteří si stěžují na bolesti a brnění v zápěstí a předloktí. Někteří dokonce cítí takovou slabost, že už postižené ruce sotva udrží hrnek s kávou. Syndrom karpálního tunelu vzniká tím, že je zápěstí nerv neustále stlačován a v tomto místě dochází k otoku, který zužuje karpální tunel, přes který nerv vede. Prevencí tohoto syndromu jsou pravidelné přestávky, zkrátka stačí se občas protáhnout, procvičit ruce, zápěstí a prsty.

Zánět šlach

K zánětu šlach dochází při přetížení některých částí rukou, například tím, že do klávesnice ťukáte nesprávně, například silnou razancí. Vaše šlachy jsou přetížené a může tak snadno vzniknout zánět. Prevencí je opět pohyb, nezapomínejte na krátké přestávky, projděte se po kanceláři, skočte si pro nějakou svačinku, vždy se najde důvod zvednout se ze židle.

Bolavá záda

Při dlouhém a nesprávném sezení namáháte celou páteř, časté jsou bolesti v oblastech krční a bederní páteře. Krční páteři ulevíte nastavením správné výšky stolu a vašeho monitoru. Nastavte si počítač tak, aby byla vrchní hrana ve výšce očí. Bederní páteř prospěje kvalitní kancelářská židle, kterou můžete například doplnit i zdravotním sedákem. A opět naše páteř potřebuje pohyb a protažení. Pokud nejste zrovna nadšenec do pohybu, stačí si najít pár cviků na posilnění zad, jedná se pouze o protahovací cviky, u kterých se nezapotíte, ale vaše záda vám za to poděkují.

Zvýšené riziko krevních sraženin

Pokud jste skutečně připoutáni k židli celý den máte zvýšené riziko vzniku krevních sraženin v dolních končetinách. Naplánujte si pravidelné přestávky přibližně po 90 minutách a udělejte si alespoň obchůzku po kanceláři. Nečinným nohám jinak hrozí snížení průtoku krve a vznik žilní trombózy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat