Chystáte se na pohovor? Připravte se na tyto otázky

05.03.2018 | Finance

Vyrazit na pohovor bez přípravy je téměř nemyslitelné. Je dobré si zjistit co nejvíce informací o dané společnosti, důkladně si pročíst všechny požadavky a popřemýšlet o tom, čím můžete právě vy být společnosti přínosem. Máme pro vás několik nejčastějších otázek, kterým se na pohovoru zkrátka nevyhnete.

Zkušený personalista si o vás udělá obrázek již během několika minut a to, že máte na sobě oblek nebo slušivý kostýmek, tím ho neobalamutíte. Personalisté velmi často umějí číst mezi řádky, sledují vaše gesta, to jak dlouho přemýšlíte a pozor dokonce si vás „prolustrují“ i na sociálních sítích, takže i na to pomyslete, než se pustíte do lhaní a vaše mysl se odebere do vzdušných zámků. Takže nohy na zem a s pravdou ven.

Na tyto otázky se dobře připravte, prozradí o vás mnohem více, než si myslíte.

Řekněte mi něco o sobě

Možná vás to překvapivý, ale dost uchazečů o zaměstnání se rozpovídá o svém soukromí, o tom co dělají ve volném čase, o své rodině, dokonce o zdravotních problémech. Začněte tím, čeho jste během svého profesního života dosáhly. Řekněte o nějakém úspěchu z předešlého zaměstnání, o tom, že jste vedli tým lidí, byli jste pravou rukou šéfa, byli jste na stáži v zahraničí. Zaměřte se jen na pracovní dovednosti. O tom, že máte manželku/manžela a dvě děti se dočtou ve vašem životopise.

Co se vám nelíbilo na vašem posledním zaměstnání?

Dobře si rozmyslete, co odpovíte, to že řeknete, že šéf je blbec, ignorant a úchyl, tím si svého nového zaměstnavatele nijak nezískáte. Rozhodně vás nenabádáme ke lži, ale dejte si pozor na negativní výrazy a neslušné nadávky. Mírněte své emoce a řekněte raději, že vás šéf nedokázal ocenit, bránil vám v rozletu, nedovolil vám absolvovat školení a tím se profesně rozvíjet. Častými důvody jsou i nízký plat, nepřátelský kolektiv, zvolili jste si špatný obor. Buďte upřímní, ale nikoho neurážejte ani nepomlouvejte.

Prozraďte mi, co se vám v poslední době nepodařilo

Personalista nepotřebuje slyšet celý výčet toho, co se vám v práci nepovedlo, ale zajímá ho vaše reakce. Nikdo není neomylný, ale je důležité přiznat si, že jste udělali chybu a k ní se postavit čelem. Z této otázky nebuďte v rozpacích a „přiznejte barvu“. Například „Přehlídl jsem termín jedné zakázky a mojí vinou se o pár dní zpozdila. Zákazníkovi i nadřízenému jsem se omluvil a navrhl řešení, finanční odškodnění. Přijal jsem důsledky svého jednání, můj nadřízený mi ten měsíc sebral prémie.“ Závěrem i přidejte, jak jste se z dané situace poučili a co jste udělali pro to, aby se to už příště neopakovalo.

Tímto projevem dáte najevo, že jste férový, umíte přiznat svoji chybu, neházíte to na ostatní a jste ochotni přijmout následky a opatření, aby se to neopakovalo. Tohle je pro vašeho nového zaměstnavatele důležitá informace a cenná vlastnost.

Jaké jsou vaše největší slabiny?

Samozřejmě chcete získat dané zaměstnání, takže si nechcete pod sebou podtrhnout větev, ale upřímnost není od věci. Například: „Nejsem tak silný v moderní komunikaci přes sociální média, ale chci se to naučit a zlepšit se“. Nestyďte se za své slabiny, ale dejte najevo, že na sobě stále pracujete, neříkejte rovnou „to se nikdy nemůžu naučit“, tím každého akorát odradíte.

Pozor si také dejte na superlativa, personalisté opravdu nejsou hloupí a poznají, když přeháníte. Volte raději zlatý střed. Nejste workoholik, ale jste pracovitý, nejste perfekcionista, ale máte smysl pro detail. I tyto drobné nuance mohou být ve výsledném dojmu podstatné.

Kde se vidíte za 5 let?

Víte, kam touto otázkou personalisté směřují… spíše se vás ptají, zda s vámi mohou počítat, zda není tato společnost jen přestupní stanice a počítáte s tímto zaměstnáním dlouhodobě. Na tuto otázku si odpovězte nejprve sami sobě a buďte upřímní. Znamená pro vás tato práce spíše brigádu, přivýdělek, přestupní stanici, nebo jste se v tomto segmentu zhlédli a chcete v něm zůstat dlouhodobě?

Zaměstnavatel do vás ze začátku vloží spoustu peněz a také času, musí vás zaučit a případně vás poslat i na nějaké školení. Bylo by férové, aby zaměstnavatel věděl, jak dlouho u něj máte v plánu zůstat. Věřte, že jako stabilní zaměstnanec můžete mít i spoustu výhod a hlavně budete mezi prvními, které bude chtít šéf vzdělávat a časem i třeba povýšit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat