Zjistěte, jestli jste s partnerem finančně sladění

08.03.2018 | Finance

Ať už jste na sebe neformálně narazili a teď spolu zkoušíte žít, nebo už jste dávno svoji, měli byste mít představu o jeho finančních plánech. Před čím být na pozoru a jak se v otázce peněz sladit?

Test osobnosti a partnerské slučitelnosti dopadl na výbornou? Tak dobře, rozumíte si. Máte ale přehled o jeho dluzích, měsíčním rozpočtu a výdajích? Zde je návod, jak zjistit, zda jste se svým partnerem finančně kompatibilní.

Začněte s otevřeným rozhovorem o penězích

Možná to není to nejzábavnější, co vás kdy v životě potkalo, ale jedním z nejlepších kroků, které můžete podniknout ve vážném vztahu, je skutečně o penězích hovořit. Většina lidí nezveřejňuje finanční informace do tří až šesti měsíců od počátku vztahu, přesto však jeden z pěti vztahů končí kvůli finančnímu tlaku.

Při vhodné příležitosti tedy zjistěte, jaké jsou partnerovy plány do budoucna, zda někde něco splácí či kolik vlastní kreditních karet. I když vám to přijde jako nabourávání soukromí, věřte, že tyhle informace vám poskytnou přehled o současných financích vašeho protějšku. Bude pak pro vás snazší promyslet si, že zda je partnerova situace slučitelná s vaší finanční budoucnosti.

Všímejte si, jaký vztah má partner k penězům

Vy šetříte, on neustále utrácí? I když to vypadá jako protiklad, neznamená to, že vám to spolu nemusí klapat. Obvykle pomůže, když druhému domluvíte, aby byl finančně odpovědnější. Pokud však každý den máte nějakou výtku a připadá vám partnerovo rozhazování nesmyslné a zbytečné, nejspíš vás čekají mrzutosti.

Mít různé názory na finance je normální, nicméně podle průzkumu společnosti Discover a Match Group, 53 procent respondentů uvádí, že pokud s protějškem nenajdou nějaký finanční kompromis, vztah se s největší pravděpodobností dřív či později rozpadne.

Nenechte se vykořisťovat

Dáváte do domácnosti mnohem víc, než ten druhý? On se „jen veze“ a navíc do vás naposledy investoval někdy před lety? Pokud řešíte budoucnost, jsou i tyhle faktory nesmírně důležité. Založení rodiny, plánování rozpočtu či vize samostatného bydlení jsou vážné věci. Ignoruje-li tohle váš partner, může to představovat problém. Mluvte s ním o tom!

Nahlas diskutujte o rozpočtech a finančních hodnotách. Určitě to nebude nejsnadnější diskuse, ale upřímnost a otevřenost vás v tomto směru může posunout dál. V případě, že vy mluvíte česky, zatímco partner asi japonsky (nechápe, co máte na mysli a připomínky ohledně financí totálně ignoruje), zamyslete se, zda se jedná o dobrou partii. Přece jen, na vztah musí být dva.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat