Příznaky vyčerpání z kariéry. Podle nich poznáte, že je čas na změnu

14.03.2018 | Finance

Nic vás nebaví a z práce chodíte zbití jako psi? Možná vás zaměstnání zmáhá víc, než byste si chtěli připustit. Podle kterých znaků poznáte, že je čas na změnu?

Podle Českého statistického úřadu našinci tráví v zaměstnání obvykle 40,4 hodiny týdně. V počtu odpracovaných hodin se řadí na páté místo v EU. Nejvíce času přitom práci věnují podnikatelé. Nejen oni čelí každodennímu stresu a vyčerpání, které má několik nepříjemných účinků od nespavosti po deprese.

Je známo, že vyčerpání a syndrom vyhoření může negativně ovlivnit duševní zdraví. Proto psychologové, ke kterým patří i Sherry Benton z Floridy, apelují na to, aby si všichni lidé všímali znaků, které signalizují kariérní přetížení. Jak i vy poznáte, že „melete“ z posledního? 

Nespavost a vyčerpání

Potíže se spánkem a chronický pocit únavy patří ke znakům vyhoření. Psycholožka Sherry Benton udává, že jakmile člověk chodí z práce napjatý, několik týdnů se dobře nevyspal, a navíc ho jen myšlenka na zaměstnání dohání k šílenství, je to začátek konce.

Žádná podpora

Tak nějak obecně se cítíte mizerně a máte pocit, že se vám v práci nedostává podpory ze stran kolegů či nadřízeného? To vede k frustraci, která se brzy mění v nechuť, stres a napětí. Podkopává-li vám v práci někdo nohy a autoritu, buď jste polevili ve svém snažení, nebo máte problém s dotyčnými osobami. To druhé může signalizovat, že již nemáte sílu na obnovu kolegiálních vztahů – vinou osobního přetížení.

Chybějící pocit hrdosti

Když pracujete v práci, která pro vás přestala mít smysl, nejste sami na sebe hrdí. Sherry Benton vysvětluje, že lidé často mohou pociťovat vyhoření, když pracují v zaměstnání, které je v rozporu s jejich životním stylem. Dá se to přirovnat asi k tomu, jako když víte, že vám něco chybí, ale pořádně nedokáže specifikovat, co to vlastně je.

Snaha o dokonalost

Snaha o dokonalost může být fajn věc, ale pokud to všechno berete s rozumem. Jakmile vás touha po úžasných výsledcích pohltí, začnete se potýkat se stresem a syndromem vyhoření.

Vaše koncentrace se rozpadá, je těžké soustředit se na úkoly, zadání se stávají obtížnější a složitější. V podstatě stupňující se tlak ovlivňuje celý paměťový systém vašeho mozku a pokouší se pracovat ve stavu vyhoření po dlouhou dobu. Den po dni se tak stáváte mnohem méně efektivní a ztrácíte půdu pod nohama,“ dál objasňuje Sherry Benton.

Minimum volného času

Pro vaše duševní zdraví je velmi důležité dosáhnout rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem. Pokud nejste schopni udělat si čas na přátele, rodinu nebo koníčky, může to vést ke kariérnímu vyhoření. Leckdy pomůže změna místa nebo pracovního tempa. Dáte to?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat