Naučte se využít den do poslední minutky. Budete tak vždy vše stíhat

04.04.2018 | Finance

Máte pocit, že neustále někam spěcháte, a přitom vůbec nic nestíháte? Nejste sami. S nedostatkem času se potýká v dnešní době většina z nás, a to nejen v práci, ale i doma. Má tahle situace vůbec řešení? Má! Zkrátka se musíme naučit s časem lépe zacházet.

Jenže jak na to? Je to snazší, než si myslíte!

Čas jako peníze. Vážně!

Autor několika bestsellerů zaměřených právě na hospodaření s časem Tony Robbins doporučuje podívat se v první řadě na čas jako na finance. Doslova. A najít způsoby, jakými s časem plýtváme. Co když drahocenné minuty věnujeme činnostem, jež si to nezaslouží, případně které bychom mohli přesunout na lepší dobu? Tak například pokud ráno nemůžete vsát z postele, protože musíte dočíst ještě další kapitolu nějaké napínavé knihy, navrhuje Tony Robbins, abyste knihu ráno do ruky vůbec nebrali. Místo toho si ji vezměte do autobusu či vlaku, až pojedete do práce, případně v autě poslouchejte audio verzi. A podobných případů najdete během dne jistě víc.

Silná pětka

Jste zavalení úkoly a povinnostmi, neustále vám do e-mailu či od šéfa přistávají další a další požadavky a vy už ani nevíte, kde vám hlava stojí? V takových chvílích máme nejčastěji tendenci zastavit a všechno odkládat. Což ovšem vede k jedinému – že budeme další den zavaleni ještě víc. Co s tím? Zkuste každý den najít 5 nejdůležitějších úkolů, které prostě musíte udělat, a ty skutečně splňte. Pěkně si ráno napište, co je nejnutnější stihnout, a bez odkladů se do této činnosti pusťte. Uvidíte, že vám zbyde čas i na další věci.

Tady bude volno

Připomíná váš diář nějaké moderní umělecké dílo, jak je počmáraný a vyplněný nejrůznějšími událostmi a úkoly? Pak potřebuje malý „redesign“. Přesněji řečeno byste měli do diáře zanést také chvíle, kdy budete mít prostě volno, respektive na které nebudete mít žádné plány. Přijde vám to jako nesmysl? Pak vězte, že tento postup praktikuje i Bill Gates, který je nejen jedním z nejvytíženějších, ale také nejúspěšnějších a nejbohatších mužů planety. K čemu taková volná místa v diáři jsou? Nejen k odpočinku, ale také proto, abyste měli v zásobě nějaký ten čas navíc, pokud vážně nebudete něco stíhat.

Omezte sociální sítě

Facebook, Instagram, Twitter… Sociální sítě jsou nedílnou součástí života většiny z nás, ovšem má to jeden háček – jsou také jedním z největších „konzumentů“ našeho času. A to nejen toho, kdy máme volno, ale i času, který bychom měli věnovat úkolům a povinnostem. Možná za skutečností, že pořád nestíháte, opravdu stojí vaše láska (nebo závislost) na sociálních sítích. Co s tím? Ano, hádáte správně. Pěkně příslušné aplikace odinstalujte z mobilu, který máte neustále po ruce, a vyhraďte si na jejich sledování konkrétní (a omezený) čas.

Ne musí být ne

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč někteří vaši kolegové odcházejí z práce úderem konce pracovní doby, zatímco vy máte přesčasů, že byste je mohli rozdávat, ačkoli vaše pracovní náplň je prakticky stejná? Nemusí to být jen proto, že onen kolega či ona kolegyně lépe organizují svůj pracovní den, ale možná prostě umějí říkat „ne“. A tak neustále nedělají práci za někoho jiného, případně na sebe nenechávají nakládat další a další úkoly, jako je tomu nejspíš u vás. Jistě, někdy je těžké pomoc odmítnout (a jsou situace, kdy by se to nemuselo vyplatit), ale jindy se snažte říkat jasné „ne“. Proč by jiní lidé měli profitovat z toho, že vám ubírají drahocenný čas?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat