Největší chyby při nákupech. Tyhle mohou přijít draho

01.04.2018 | Finance

Přemýšlíte, proč vaše peněženka neustále zeje prázdnotou? Možná to není jen tím, že nakupujete až příliš často, ale také tím, že se při nákupech dopouštíte některé ze základních chyb. Kterým se rozhodně vyhnout?

Ačkoli se následující nákupní přešlapy tváří na první pohled docela nevinně, s rodinným rozpočtem dokáží zamávat. Raději si na ně dávejte pozor.

Seznam? Nepotřebuji!

Ačkoli může být nakupování i zábava (a pro spoustu žen i mužů zábavou opravdu je), neznamená to, že bychom si neměli výlety do obchodů plánovat. Jen proto, že obchodníci vyhlásí zlevnění, neznamená to, že vyrazíme do obchodního centra s tím, že „si něco koupíme, když už jsou ty slevy“. To je často docela velký průšvih pro peněženku. Vždycky je lepší vědět, co chceme (a co tedy většinou i potřebujeme), a soustředit se jen na to. Ostatně to platí pro nákup potravin i třeba oblečení. Se seznamem v ruce nebudeme nakupovat bezhlavě a utratíme mnohem méně.

Jsem v depresi, jdu nakupovat

Všimli jste si někdy, jak nakupování spousta z nás využívá pro zlepšení nálady nebo třeba jako odměnu pro sebe sama? Něco se vám povede – zamíříte do obchoďáku. Máte průšvih v práci – vykoupíte butik. Pohádáte se s partnerem – vyrazíte na nákupy. Mít nákupy jako automatickou reakci na jakékoli citové vypětí je poměrně nedospělé. A především drahé. Vzhledem k tomu, že stresových situací řešíme v životě spoustu (a řada z nás ze stresu vlastně ani nevyjde), je nutné naučit se zvládat emoce i jinak. Ideálně zdarma či s minimálními náklady...

Sezona: Ano i ne

Zatímco u potravin, především ovoce a zeleniny, platí, že se vyplatí nakupovat je v sezóně, protože většinou ušetříte, nevztahuje se toto pravidlo na všechny výlety do nákupního centra. Pozor si dejte především při pořizování nového oblečení. Váš šatník totiž nepotřebuje jen sezonní kousky, ale i ty klasické, které můžete nosit bez ohledu na roční období či příležitost. Dobré kalhoty, kvalitní džíny, malé černé, elegantní či ležérní sáčko, košile atd., zkrátka věci, které jsou nadčasové a dobře se kombinují. Nepotřebujete 15. svetr ze zimního výprodeje, který půl roku nevytáhnete, vystačíte s mnohem menším množstvím. Snažte se nepodlehnout lákadlu líbivých slev a nákupům ve stylu „je to levné, tak si to koupím“.

Já to chci, i když na to nemám

Ne všechno, po čem člověk touží, si také může koupit. Rozpočet většiny z nás má totiž jasné limity, jež se nevyplatí překračovat. Základní – a logické – pravidlo zní: Že něco chceme (= nepotřebujeme to nutně k přežití), ale nemáme na to dostatek finančních prostředků, neznamená, že si vezmeme půjčku, abychom si to mohli koupit. Tím se totiž můžeme dostat do pořádného průšvihu. Půjčit si na větší televizi, i když ta doma ještě krásně funguje, dovolenou u moře, ačkoli můžeme léto strávit u rybníka, nebo nejnovější model auta, i když by vám stačilo nějaké starčí a ne tak drahé, také může při neschopnosti splácet znamenat nepříjemné a zbytečné následky. Raději se nad každou větší investicí pořádně zamyslete. Půjčky nejsou řešením všeho!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat