Dejte si s kolegy šálek kávy. Kofein podporuje týmovou práci

14.06.2018 | Finance

Miliony lidí na celém světě si nedokážou představit ráno bez šálku kávy. A mnozí by bez tohoto nápoje neudělali v práci nic. Vědci z Ohia tvrdí, že to má své hlubší důvody. Kofein totiž prokazatelně podporuje týmovou práci a zvyšuje soustředěnost.

Psychologové z Ohio State University provedli několik experimentů, při nichž testovali účinky kávy bez kofeinu a kávy s kofeinem na výkonnost zaměstnanců.

Zázrak jménem kofein

Z výsledků vyplývá, že lidé, kteří pijí kávu s kofeinem, nejenže vydrží u úkolu déle, pracují týmověji a mají lepší výsledky, ale navíc hodnotí práci pozitivněji než ti, kdo pijí kávu bez kofeinu. Na počátku experimentu přitom nikdo z účastníků netušil, jestli dostává kávu s kofeinem či bez něj.

„Celkově z výsledků jasně vyplývá, že kofeinová káva zvyšuje bdělost a soustředěnost. Osoby, které pily kávu s kofeinem, také při řešení tématu vyslovovaly více nápadů. Myslíme si, že když jsou lidé více čilí, vnímají sebe a ostatní členy skupiny jako oddanější a to vede k pozitivnímu postoji,“ tvrdí doktor Amit Singh z Ohio State University.

Jde to i bez něj?

Jenže co když kofeinu zrovna neholdujete? Pak vězte, že podpořit soustředění a zahnat únavu jde v ráci i bez jeho pomoci. Jak?

Občas za nespolupracující mozek může fakt, že nemá dostatek kyslíku. A tak vstaňte, a pokud je to možné, otevřete okno a několik minut u něho postůjte. Zhluboka se nadechujte a soustřeďte se jen a jen na dýchání. Nemáte v práci „luxus“ v podobě otevíracích oken? Pak zkuste na chvíli vyjít před budovu. Efekt by měl být stejný.

A když už budete na vzduchu – zkuste se projít! Podle jisté studie stačí pouhých 6 minut chůze k tomu, aby člověk načerpal síly, zlepšilo se mu soustředění a byl kreativnější. Jestliže nemůžete opustit budovu, alespoň se oněch 6 minut procházejte po chodbách či kanceláři.

Nepodceňujte ani věci, jež vás obkloují. Jen málokdo z nás si může pracovní místo přenést někam do přírody nebo alespoň na trávník do parku (pokud mezi tyto šťastlivce patříte, využijte toho). A tak je nutné zaměřit se na pracovní prostředí. Odborníci doporučují obklopit se například živými květinami či fotografiemi zobrazujícími přírodní scenérie. Příroda má totiž na naši kreativitu nezpochybnitelně pozitivní vliv!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat