Čím více muži vydělávají, tím méně pomáhají s domácími pracemi

04.07.2018 | Finance

Sníte o finančně zajištěném partnerovi, se kterým by život byl tak nějak snazší? Všechno má svá pro a proti. S jídlem totiž roste chuť, a ten, kdo má v kapse, evidentně radši dřepí na gauči a nepodílí se na běžných denních úkonech v domácnosti!

Mít zajištěnou budoucnost, aspoň co se týče financí, je jistě lákavé. Nová studie z Velké Británie však varuje, že jen lidé s nižšími příjmy častěji pomáhají svým partnerům v domácnosti.

„V současnosti platí, že ženy jsou stále těmi, kdo se na chodu domácnosti podílejí zdaleka nejvíce, a to bez ohledu na to, jak náročné mají zaměstnání, nebo kolik mají dětí,“ nejdříve objasňují vědci z anglické univerzity Warwick s tím, že zatímco břemeno dodržování čistoty leží výhradně na něžnějším pohlaví, u mužů se projevují náznaky společenského zařazení, třídy a sociální vrstvy.

Čím větší příjem, tím větší „lenora“

Doktorka Clare Lyonette v této souvislosti podotýká, že existuje ostrý rozdíl v postojích dvojic směrem k rovnosti žen a mužů, a z velké části záleží na tom, jak moc konkrétně pánové vydělávají.

Obecně se zdá, že lidé s nižšími příjmy bez problémů berou do ruky prachovku, uklízejí myčku, věší prádlo, stírají podlahu a dělají další domácí práce. Nikdo neříká, že muži s vyššími příjmy nevědí, že si domácnost žádá svoje, nicméně pravdou je, že právě oni odmítají v tomto směru hnout prstem. Evidentně zastávají názor, že pokud vydělávají peníze, ke štěstí jejich partnerek to stačí,“ odhaluje Clare Lyonette, jejíž závěry uveřejnil časopis Work, work, and society.

Nejběžnější výmluva? Vydělávám!

Mimochodem, svoje poznatky tahle dáma čerpala z vlastní studie, jíž se zúčastnilo několik desítek mužů a žen, z nichž všichni měli alespoň jedno dítě do 14 let.

„Ano, je tu určitě spravedlivější rozdělení práce v domácnosti, než tomu bylo v minulosti, ale nerovnost stále existuje, a navíc je podpořena tím, že muži obecně vydělávají více než ženy,“ dál objasňuje Clare Lyonette, podle které ženy vědí, že jejich přínos domácnosti je větší, a často jsou kvůli tomu frustrované.

Život skrz růžové brýle

Na druhou stranu, leckteré svoje partnery omlouvají slovy, že „ten můj je práce neschopný“, nebo „beztak to nikdy neuklidí tak, jak chci já“. Možná to tak je, ale možná taky ne. Jeden z účastníků výzkumu (muž) totiž bez obalu přiznal, že se pánové schválně neschopnými dělají. Málokterého totiž baví běhat doma s prachovkou…. Každá mince má dvě strany, nicméně která žena může říct, že ji po osmi hodinách pracovní doby, nákupu, vaření a péče o děti vyloženě uspokojuje uklízení domácnosti? A stejně jde a udělá to…. Tedy aspoň většinou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat