4 tipy, jak správně financovat bydlení prostřednictvím hypotéky

15.12.2011 | Finance

Pořízení vlastního bydlení patří mezi nejzásadnější rozhodnutí, které ovlivní váš život na dlouhé roky dopředu. Pokud přemýšlíte o koupi bytu nebo domku, musíte se na celou věc náležitě připravit a nepodcenit rizika, která se mohou v dlouhodobém horizontu objevit.

Přinášíme několik praktických tipů, které vám pomohou cestu za vytouženou nemovitostí usnadnit, pokud zvolíte nejčastější typ financování – hypotéku.

1.   Podle čeho vybírat hypotéku

Oblíbenou a dostupnou možností jak financovat vlastní bydlení je hypotéka. Lze ji využít nejen na nákup nemovitosti (byt, pozemek, rodinný dům, výstavba rodinného domu), ale také na rekonstrukci vašeho bytu či domu nebo jeho částí. Na trhu existují různé druhy hypotečních produktů, které se od sebe liší svými parametry, například délkou splácení. „Čím je doba splatnosti delší, tím menší částku měsíčně zaplatíte. Hypotéky se od sebe různí i výši úroků. Výhodnější úrok získáte v případě, kdy je hodnota zastavované nemovitosti vyšší. Důležitou roli hraje také délka fixace, která určuje počet let, kdy zůstane vaše úroková sazba neměnná. V dnešní době však platí: čím delší doba fixace, tím vyšší úroková sazba,“ prozrazuje Mgr. Petr Husák z finančně poradenské společnosti DataLife.

2.   Vyzkoušejte si nejprve měsíční splátky nanečisto

Hypotéku si určitě nepořizujte unáhleně a bez rozmyslu. Zkuste si nejprve simulovat po dobu šesti měsíců úhrady očekávaných splátek. Budete si tak moci ověřit, zda danou částku budete skutečně schopni splácet a neberete si na sebe větší finanční břímě, než jste schopni unést. Zároveň si ušetříte zajímavé peníze, které se vám budou hodit jako finanční posila v prvních měsících splátkového kalendáře. Přechod na ostrý režim bude pohodlnější a usnadní vám adaptaci na novou životní situaci. V řadě věcí se totiž budete muset uskromnit, bude třeba omezit například dovolené, ježdění autem a redukovat další nejnákladnější položky.

3.   Postarejte se o navýšení svých příjmů

Před pořízením hypotéky nebo i v jejím průběhu je velice praktické jakýmkoli způsobem posílit své příjmy. Můžete si najít druhé zaměstnání nebo lépe placenou práci. Velice zásadní pomoc může představovat také rodina, jejíž členy můžete požádat o půjčku. „Pokud nepotřebujete v domku či bytu okamžitě bydlet, může být pro vás zajímavým řešením poskytnout nemovitost podnájemníkům, kteří vám vlastně pomohou hypotéku splácet. Výše podnájmu se totiž může blížit měsíční hypoteční splátce nebo ji dokonce může i překročit. Výši podnájmu stanovte s ohledem na velikost nemovitosti, její lokaci a aktuální vývoj cen na trhu. Stačí se podívat na internet, vodítkem vám mohou být různé realitní servery,“ doporučuje Petr Husák z finanční poradenské společnosti DataLife.

4.   Nevíte, jak na hypotéku? Poradí vám finanční poradce

Pokud si nejste jistí, který typ hypotéky je pro vás nejvhodnější a jak celý systém nejvýhodněji nastavit, nechte si poradit od zkušeného finančního poradce. S ohledem na vaši finanční situaci a požadavky vám pomůže vybrat nejvýhodnější hypoteční produkt a nejvhodnější finanční instituci. Finanční poradce zná dobře nabídku na trhu, má výborný přehled o úrokových sazbách a dalších parametrech hypoték. Zároveň vám poradí, jak se vyhnout placení zbytečných poplatků nebo různým komplikacím, kterým byste mohli čelit v okamžiku, pokud byste se rozhodli pro výběr hypotéky sami.

Poradce vám také vypracuje finanční taktiku a doporučí, jak hospodařit s penězi tak, aby splácení hypotéky neohrozila ani ztráta zaměstnání, úraz nebo další nepředvídatelná rizika. Odborník na hypotéky vám bude nápomocen i v poslední fázi, tedy během jednání s bankou. Vysvětlí vám, jaké potřebné doklady si budete muset opatřit a jak probíhá samotný proces vyřizování hypotéky. Na základě veškerých potřebných dokumentů zpracuje váš hypoteční případ, který následně předá k definitivnímu schválení bance.






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat