Milé a přístupné děti mívají v životě méně peněz a více dluhů

27.10.2018 | Finance

Bohatství duševní ne vždy kráčí ruku v ruce s bohatstvím materiálním. Podle londýnských psychologů to platí o lidech, kteří jsou přívětiví, milí a přístupní druhým. Děti, které k druhým přistupují s otevřenou náručí a chovají se k nim mile, vyrůstají v dospělé, již nejsou zřejmě dost draví na to, aby uspěli ve světě materiálním. Naopak lidé bohatí pocházejí z těch jedinců, kteří se chovají k druhým bezohledněji.

Vyplývá to z analýzy osobnostního charakteru tří milionů osob a jejich příjmů v dospělosti. Vědci z Londýnské univerzity sledovali především vlastnosti tzv. velké pětky – přístupnost, otevřenost novinkám, extroverzi, neuroticismus a svědomitost.

„Z analýzy vyplývá, že přístupnost člověka souvisí přímo s nižšími příjmy, nižšími úsporami a většími dluhy,“ tvrdí autoři z Londýnské univerzity.

Podle autorů přitom lidé, kteří jsou přívětivější k druhým, nemají horší ekonomické vzdělání a návyky, ale jednoduše na peníze nepomýšlejí tolik jako na podstatnou součást života.

„Být milý a důvěřivý člověka něco stojí, zvláště u lidí, kteří nemají dost prostředků, aby kompenzovali svou osobnost,“ míní doktorka Sandra Matz z Columbia university, která na výzkumu spolupracovala.

Jak nespadnout do dluhové pasti

S dluhy a náledně exekucemi kvůli nemožnosti splácení se u nás potýká stále více lidí. Existuje nějaký univerzální návod, jak se takové situaci vyhnout? Existuje. Ačkoli není vždy snadné ho dodržet, vyplatí se to.

V principu nezáleží, zda máte na výplatní pásce pěticifernou nebo šesticifernou sumu peněz, důležité je umět s penězi vyjít a nastolit balanc mezi příjmy a výdaji. Pokud naše pravidelné i spontánní úhrady převýší to, co si každý měsíc vyděláme, je to špatně bez ohledu na to, zda vyděláme deset tisíc nebo sto.

Zhodnoťte svou finanční situaci realisticky a kriticky, přísnému drobnohledu podrobte i spontánní výdaje za drobnosti „pro radost“. Pokud máte rodinu, je důležité, aby všichni členové táhli takzvaně za jeden provaz a drželi se nastavených pravidel. Zvlášť důležité je vést ke správnému hospodaření s penězi vaše děti, aby z nich jednou vyrostli finančně gramotní jedinci, kteří se umějí o sebe postarat bez rizikových půjček a předlužení. Do diskusí o finanční situaci zapojte i ratolesti a společně se bavte o tom, na co mají být vydělané peníze vynakládány.

Aby z vás byli efektivní hospodáři, musíte být dobře obeznámeni s výchozím stavem. Po dobu několika měsíců si zkuste vést detailní finanční bilanci, kde podchytíte i tak drobné výdaje, jako je káva do kelímku cestou do práce. Kromě příjmů ze zaměstnání a výdajů si udělejte přehled o stavu svých úspor a jejich zhodnocování. Zaměřte se především na to, na co jsou úspory určeny a kdy přijde čas na jejich vybrání.

Aktivně si také tvořte finanční polštář pro případ, že dojde k neočekávané události. Například vy nebo váš partner krátkodobě přijdete o obvyklý příjem a budete muset vyžít s málem. Výši potřebné rezervy si jednoduše odvodíte od svého rodinného rozpočtu. Spočítejte si, jaký disponibilní zůstatek nutně potřebujete na měsíc, a tuto cifru vynásobte třemi. Vyjde vám z toho suma na zadní vrátka, kterou byste měli vložit na spořicí účet.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat