Příspěvek na bydlení už není jen pro sociálně slabé

04.05.2010 | Finance

Obecně platí, že příspěvek na bydlení je dávka, která je poskytována rodinám či jednotlivcům s nízkými příjmy. To je definice, která se ovšem pomalu, ale jistě stává mýtem.

V letošním roce totiž došlo k navýšení částek, rozhodných pro výpočet nároku na tuto dávku, a ta se tak stala mnohem dostupnější a dosáhne na ni širší počet rodin než v předcházejících letech.

Dříve byla dávka přístupná jen sociálně slabým. Dnes je ale situace výrazně odlišná. U všech ostatních dávek sociální péče došlo letos ke snížení, ale to se příspěvku na bydlení paradoxně nedotklo. Ten byl ještě navýšený o 15 až 25 procent v závislosti na místě bydliště a počtu členů domácnosti. Proto může být zajímavým např. pro čtyřčlennou rodinu, kde je jeden z manželů nezaměstnaný nebo na mateřské dovolené. A jistě také pro jednotlivce, důchodce nebo svobodné matky.

Nárok na příspěvek na bydlení

Nezbytným předpokladem pro přiznávání příspěvku na bydlení ze státní sociální podpory je skutečnost, že jste vlastník nebo nájemce bytu, který je v bytě hlášen k trvalému pobytu. To se týká i bydlení ve vlastním domě. Osoby, které bydlí v podnájmu, nárok na příspěvek nemají. Zjišťují se náklady na bydlení a příjmy všech osob hlášených k trvalému pobytu, které se sčítají. Do tohoto, tzv. rozhodného příjmu všech společně posuzovaných osob se započítávají i přídavky na děti a rodičovský příspěvek, podpora v nezaměstnanosti nebo nemocenská. Příspěvek na bydlení je dávka, která se uplatňuje zpětně za předcházející čtvrtletí. Znamená to, že v průběhu měsíce dubna budete moci podat žádost za leden, únor a březen letošního roku.

Náklady na bydlení

Je nutné doložit všechny náklady spojené s bydlením, a to především:

• nájemné (u nájemních bytů) a
• zálohy na ceny služeb a energií – tedy na plyn, elektřinu, vodu a vytápění ( pokud máte zřízené SIPO můžete pohodlně najít všechny platby na jednom dokladu).

Dále je třeba doložit i doklad o zaplacení komunálního odpadu v případě, že byl uhrazen během posuzovaného období. Nezapomeňte ani na doklady o vyúčtování (přeplatky/doplatky) energií. Přeplatky, které byly vráceny, se od nákladů na bydlení odečítají. Částka, která se spoří do tzv. „fondu oprav“ se do výpočtu nároku na dávku nezapočítává. Je nutné přinést originály všech požadovaných dokumentů.

Jaké další doklady je nutné předložit

Kromě výše zmíněného si nezapomeňte vzít s sebou i následující:

• listinu, dokladující váš vztah k bytu (např. kupní smlouva, nájemní smlouva, smlouva o užívání nájemního bytu atd.);
• občanský průkaz;
• rodný list u dětí do 15 let a
• písemný souhlas všech společně posuzovaných osob k ověřování údajů uvedených v žádosti o dávku státní sociální podpory, popř. ke zjišťování těchto údajů.

Výpočet nároku na příspěvek na bydlení

Výše příspěvku na bydlení se stanoví jako rozdíl mezi normativními náklady na bydlení (nebo skutečnými náklady, jsou-li nižší) a rozhodného příjmu (nebo životního minima rodiny, je-li vyšší) vynásobeným koeficientem 0,30 (v Praze 0,35).

Normativní náklady na bydlení jsou stanoveny jako průměrné náklady na bydlení podle velikosti obce a počtu členů domácnosti. Jejich hodnoty jsou uvedeny v tabulkách níže.

Pokud jsou však skutečné náklady na bydlení nižší než normativní náklady na bydlení, stanoví se výše příspěvku jako rozdíl mezi skutečnými náklady na bydlení a příjmem rodiny vynásobeným koeficientem 0,30, resp. 0,35.

K příjmu rodiny, který je nižší než životní minimum rodiny, se nepřihlíží. Minimální rozhodný příjem se proto započítává ve výši životního minima rodiny.

Příklad : Ve městě velikosti nad 100 000 tisíc obyvatel bydlí čtyřčlenná rodina v družstevním bytě a její náklady na bydlení jsou ve výši 10 000 Kč/měsíc. K trvalému pobytu je zde hlášen pan Novák s manželkou a jejich dvěma dětmi ve věku 6 a 8 let. Příjem rodiny (včetně přídavku na dítě) je 20 000 Kč/měsíc.

Životní minimum rodiny činí: 9040 Kč
Výše příspěvku na bydlení: 9078 – (20 000*0,30) = 3078 Kč


Jak tedy o dávku zažádat?

Je nutná osobní návštěva na úřadu státní sociální podpory (SSP) příslušného úřadu práce, podání žádosti na předepsaném tiskopise a doložení všech rozhodných skutečností. Formulář žádosti příspěvku na bydlení je dostupný on-line na těchto stránkách.

Žádost je možné podat na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí i elektronicky s elektronickým podpisem. V současné době je ovšem možné elektronicky podat pouze samotný formulář, elektronické podání s přílohami (např. naskenovanými dokumenty, které je nutné doložit) není zatím možné. Osobní návštěvě se tedy stejně nevyhnete.

K žádosti o příspěvek na bydlení se vážou další dva formuláře, a to Doklad o výši nákladů na bydlení a Doklad o výši čtvrtletního příjmu. Tato dávka patří mezi ty, ke které je potřeba doložit relativně velké množství dokladů. Proto je důležité, nenechat se množstvím dokumentů odradit a vzít s sebou raději více než méně.

Partnerem rubriky je web www.finance.cz

 

 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat