Hledáte práci? Poradíme vám, jak napsat profesní životopis

14.04.2010 | Finance

Ať už se vracíte do zaměstnání po rodičovské dovolené, hledáte si jiné zaměstnání nebo jste po škole, potřebujete napsat profesní životopis (CV). My vám poradíme, co by v něm rozhodně nemělo chybět a co zdůraznit, aby si vás potenciální zaměstnavatel mezi ostatními uchazeči všiml. A čemu se vyhnout.

Životopis, i když má především podat základní informce o uchazeči, by měl splňovat i další kritéria.

Životopis by měl být:

• zajímavý
• originální (čili neopsaný), pravdivý
• psaný na počítači
• srozumitelný, přehledný, logicky členěný
• pozitivní, ale nikoli bezmezně vychvalovačný
• dostatečně detailní (max. však na 3 stránky A4), odpovídající požadavkům potenciálního zaměstnavatele - u juniorních pozic se samozřejmě očekává, že životopis bude kratší
• zdůrazňující věci správným způsobem na správném místě

Životopis by měl dále obsahovat:

Kontaktní údaje: jméno, příjmení, adresa, telefon, mobil, e-mail
Foto: aktuální, barevné s odpovídající vizáží, ne větší jak 7 x 10 cm, nejlépe přilepené v pravém horním rohu, ve studiovém provedení, nikoli z automatu. Pokud životopis posíláte v elektronické podobě, tak většina aplikací dnes umožňuje automatické vložení fotografie. Vyvarujte se fotografiím z dovolených, výřezů fotky z večírků atd.
Osobní údaje: datum narození, místo narození, stav
Vzdělání: dosažené (základní, střední, vyšší, vysokoškolské) vzdělání, období studia, název a sídlo školy, ukončení (diplom, maturita, diplomová práce, případně prospěch), školení, kurzy. Studium pište chronologicky od posledního k prvnímu. Pokud v době, kdy se ucházíte o pracovní pozici, stále studujete, je vhodné do životopisu uvést předpokládané ukončení studia.
Praxe: pište chronologicky, od posledního zaměstnání k prvnímu, a to ve tvaru: zaměstnání, období, název a sídlo firmy, stručně činnost a náplň práce, kompetence, úspěchy. Nárazové nebo krátkodobé práce uvádějte jen ty, jež pro vás měly přínos pro pozici, o kterou se ucházíte. Není třeba vyjmenovávat všechny brigády, které jste kdy absolvovala.
Schopnosti: psaní na stroji, ovládání počítače, řidičský průkaz, jazyky, členství ve spolcích, kroužcích, klubech
Zájmy: hudba, literatura, sport, internet, ...
Reference: kontakty na zástupce bývalých zaměstnavatelů s udáním jejich funkce
• A nezapomenout na konec přidat: datum a podpis

Členění životopisu

Poslední dobou je populárnější psát ve svém životopise nejprve o nejnovějších zkušenostech a momentech vašeho života. To znamená, že začínáte praxí a končíte vzděláním. Jak by mohla jít subtémata životopisu po sobě?

Řazení A: Na úvod pracovní zkušenosti, potom vzdělání a kvalifikace, další aktivity a dovednosti a na závěr reference.
Řazení B: Nejprve osobní údaje, potom vzdělání, praxe a nakonec další informace.
Řazení C: Na úvod osobní data, poté základní a střední vzdělání, vysokoškolské vzdělání, praxe, cizí jazyky, další činnosti a na závěr zájmy.

Čemu se určitě vyhnout

Lživé informace: někdy se snažíme své schopnosti poněkud nadhodnotit či překroutit. Pravda ale vždy vyjde dříve či později najevo.
Soukromí: osobní informace, například, že jste rozvedená matka dvou dětí, která ráda lyžuje, do profesního životopisu rozhodně nepatří.
Délka životopisu: snažte se být struční, zdlouhavé informace personalistu spíše odradí.
Vtipné poznámky: humor do profesního životopisu rozhodně nepatří, takže věty typu Budu pracovat jak ďas si raději odpusťte.
Kontakt: uvádějte vždy telefon a e-mailovou adresu, na nichž jste pravidelně. Pokud vám personalista odpoví, čeká okamžitou reakci. A pozor! Rozhodně neuvádějte jako kontaktní e-mail adresu stávajícího zaměstnavatele.
Jazyky: to, že se umíte zeptat na cestu a znáte pár písmen azbuky, neznamená, že tyto jazyky ovládáte.
Úprava: životopis by měl zaujmout, ale ne tím, že použijete několik druhů písma a barev. Nejčastěji se používá Arial nebo Times, velikost 12, názvy společností nebo vzdělávacích institucí zvýrazněte tučně, název pozice např. kurzivou.
Gramatika: pokud gramatika není vaší silnou stránkou, nestyďte se požádat partnera nebo kamarádku, aby si po vás životopis přečetli. Nemusí najít jen hrubky, ale třeba i překlepy, které vy, jako autorka, snadno přehlédnete.

TIP: Tady se můžete podívat, jak má vypadat správně napsaný životopis.

Partnerem rubriky je web www.finance.cz

 






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
12 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat