Šílíte ze své kolegyně nebo kolegy? Jak řešit napětí v práci

28.11.2018 | Finance

Své kolegy si většinou vybírat nemůžeme, a tak není divu, že se často setkáváme s lidmi, kteří jsou se svým spolupracovníkem nespokojeni. Některé z nich dokonce dohánějí k šílenství. Jaké jsou nejčastější příčiny potíží na pracovišti, a lze s tím něco dělat?

Nejčastější potíže? Rozdílnost.

V práci trávíme denně mnoho času, a pokud pracujeme na pár metrech čtverečních s někým, kdo nám nesedí, může být situace časem poměrně komplikovaná. Zaměstnance na svých kolezích nejčastěji vytáčí odlišná povaha, přílišná výmluvnost, puntičkářství nebo rozdílné pracovní nasazení. Jenže co když to zajde tak daleko, že si vzteky rvete vlasy a nejste schopni se soustředit na práci?

„Kolegyně začne mluvit, jen co ráno vejde do dveří kanceláře. Její povídání ani nedává smysl, plete páté přes deváté a takhle mlít je schopná až do konce pracovní doby. Nedokážu se soustředit na práci a doslova mě to vyčerpává“, stěžuje si Helena (34).

Řešte to

Ač je to nepříjemné, pokud vám na svém spolupracovníkovi cokoli vadí, neměli byste si to nechávat pro sebe. Zkuste zavést rozhovor na to, co vadí jemu na vás, čím ho třeba rozčilujete nebo uvádíte do rozpaků a následně se taktně svěřte se svými problémy. S některými lidmi je to jednodušší, mnohdy ani netuší, že vám na nic něco vadí a snaží se pak o nápravu. Pak jsou ale tací, kteří svou chybu neuznají a místo přátelské součinnosti vyletí jako čertík z krabičky. Pokud to nepochopí a začne na vás útočit, rozhodně uděláte lépe, když s konverzací přestanete a nebudete se snažit přesvědčovat ho nadále o své pravdě.

Když to nezabere

Pokud víte, že si s kolegyní nebo kolegou skutečně nerozumíte, je v zájmu vašeho zaměstnavatele, v závislosti na zachování klidu a dobrých pracovních podmínek, aby vás rozdělil, pokud je to jenom trochu možné. Poproste o přesazení do jiné kanceláře nebo dosazení dalšího kolegy.

„Problém je v tom, že ji šéf neměl kam přesadit. Vyfasovala jsem ji totiž už v rámci předchozího přesazování. Je to peklo. Neustále poslouchá moje telefonní rozhovory, dokonce se neváhá zeptat, když nerozumí něčemu, co si povídám s manželem. Jednou jsem se jí svěřila, že manžel přivedl dceru pozdě do školky a ona rozhlásila po firmě, že je manžel alkoholik, a proto zaspal s dcerou do školky“, vypráví administrativní pracovnice Jaroslava (41).

Čeho je moc…

S konflikty se často obracíme i na nadřízené. Jenže co když jsou k dané situaci nevšímaví a nechtějí s ní mít nic společného? Když jsou konflikty na pracovišti cíleny přímo na vás, vy je nemůžete unést a nabourávají vám duševní pohodu, pak je vhodnější zamyslet se nad možností změny zaměstnání. Pokud jinak nemáte se spolupracovníky potíže, nebude pro vás problém začlenit se do nového kolektivu. Pokud ale zaznamenáváte, že vás vytáčí každý druhý, je nasnadě zamyslet se také nad tím, zda nebude část viny i na vašich bedrech.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat