Nevyšli jste s penězi? Chcete si půjčit? Čtěte, jak se ve světě půjček nespálit

Určitě to znáte. V životě se objeví něco, po čem bytostně zatoužíte a rádi byste si danou věc koupili, a pokud možno hned! Málokdo ale disponuje v dané chvíli dostatečnou finanční rezervou, aby si své přání mohl splnit a začne řešit, kde na to vzít. Jednou z možností je vzít si půjčku. Je to velice lákavá volba, ale pozor! Ještě než tak učiníte, zamyslete se nad několika zásadními otázkami a doporučeními.

Půjčka není řešení každé situace

Rozhodně není vhodné volit tuto cestu v případě nákupu věcí krátkodobé spotřeby, jako jsou dovolená nebo dárky. Jednoduché pravidlo zní: „Půjčku volte v případě věcí, které vám budou sloužit i v okamžiku, kdy splatíte poslední splátku.“ 

Půjčka není řešení pro každého

Není rozumné přemýšlet pouze o tom, kolik si půjčit. Je nutné si i uvědomit, že danou sumu budete muset po několik dalších měsíců pravidelně splácet a tedy počítat s tím, že v následujícím období budete měsíčně disponovat nižší částkou, než dříve. Půjčku rozhodně není vhodné doporučit v případě, že si nejste jisti, že ji budete moci bez problémů splatit.

Čemu věnovat pozornost

Chcete-li si půjčit peníze, je na místě pečlivý výběr úvěrové společnosti. Na trhu působí desítky firem a mnohé z nich slibují půjčky komukoliv či nabízejí zaručeně nejnižší úrok. „Určitě tedy nehleďte jen na lákavost snadného přístupu k penězům či nízký úrok, ale věnujte pozornost i obchodním podmínkám a nákladům na půjčku včetně všech poplatků,“ radí Tomáš Langmajer, produktový specialista úvěrové společnosti Credium a dodává: „Rozhodně nestačí zajímat se pouze o výši úroku jako o ukazatel výhodnosti půjčky. Úrok je zpravidla tou největší, ale ne jedinou, částí celkových nákladů úvěru. Celkové výše splátky může významně stoupnout díky různým poplatkům.“ Lepší je se orientovat podle roční procentní sazby nákladů (RPSN), která v sobě již zahrnuje všechny poplatky na úvěr vázané.

Rozhodně není v pořádku, pokud se jeho výše pohybuje v řádu desítek procent a měli byste nekolikanásobně přeplatit půjčenou částku. Bývá pravidlem, že čím větší rozdíl v úrokové sazbě a RPSN je, tím více nebo větší poplatky jsou ve splátce zahrnuty. Dalším neméně důležitým krokem je pečlivé prostudování smlouvy, samozřejmě ještě před podpisem, a zjištění podmínek i u situací, se kterými zpočátku třeba nepočítáte, např. předčasné splacení půjčky či případné problémy se splácením.

Jak si vybrat mezi nabídkami

Vybírat tu pravou úvěrovou společnost mezi desítkami a stovkami poskytovatelů půjček není vůbec snadné. Rozhodně začněte tím, že srovnáte nabídky (RPSN) několika společností třeba za pomocí kalkulaček na jejich webových stránkách. Optimální úvěr by měl být pružný v nastavení různých paramentů podle potřeb a možností klienta, například doba splácení, možnost předčasného splacení úvěru bez sankcí nebo i nabídka pojištění proti neschopnosti splácet. Zvažte, zda skutečně potřebujete, aby vám úvěrová firma donesla půjčené peníze až domů, zda je nutné platit o riziko zvýšený úrok u půjčky, která nehledí na vedení žadatele v registru dlužníků atd. Zkrátka hledejte takovou nabídku, která maximálně zohlední vaši situaci.

Samozřejmostí ze strany úvěrové společnosti by mělo být seznámení žadatele s výší úroků, poplatků a poskytnutí veškerých informací o dalších podmínkách ještě před podpisem smlouvy.

Jaké podmínky musím splňovat, pokud chci půjčku

Při výběru úvěrové společnosti se můžete řídit i tím, jak „tvrdě“ jsou nastaveny podmínky pro získání půjčky. Všeobecně platí, že byste měli být na pozoru, pokud firma netrvá na prokázání schopnosti půjčku splácet. „Ověření bonity klienta je pojistkou schopnosti splácet nejen pro úvěrovou společnost, ale i ochranou samotného klienta před potenciálními problémy, které si při zažádání o úvěr možná ani neuvědomil,“ vysvětluje Tomáš Langmajer.

Většina firem má nastavena podobné podmínky, které musí žadatel o úvěr splňovat – občanství České republiky, nesmí být v prodlení se stávajícími úvěry, musí doložit dostatečný příjem a nesmí být ve výpovědní či zkušební době v zaměstnání. 
 

Slovníček pojmů
RPSN
Roční procentní sazba nákladů, do které se zahrnují také případné poplatky za vedení účtu, sjednání úvěru a platba za pojištění. Jeden z nejdůležitějších ukazatelů výhodnosti půjčky.
Zodpovědné úvěrování
Solidní finanční společnosti mají nastavena etická pravidla a jejich přístup ke klientovi vysoce přesahuje povinnosti dané zákonem. Poskytují klientům nadstandardní informační servis a poradenství po celou dobu úvěru. Vnímají jako svoji povinnost neposkytovat půjčku všem žadatelům, ale jen těm, kterým půjčka nemůže způsobit problémy.
Bankovní a nebankovní úvěry
Na nebankovní úvěry jsou vázány pouze poplatky spojené s úvěrem. Půjčky nabízené bankou s sebou většinou nesou další podmínky pro jejich získání, nejčastěji nutnost zřídit si účet u daného bankovního domu.
On-line půjčky
Jedna z možností, jak dnes vyřídit půjčku, aniž byste museli do kamenné pobočky úvěrové společnosti. Představuje velice snadný a rychlý způsob, jak získat půjčku.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat