Ženy s náročnou kariérou kvůli stresu přibírají. U mužů to neplatí

15.02.2019 | Finance

Náročná kariéra možná slibuje vyšší příjmy, ale ty jsou vykoupeny delší pracovní dobou, a především velkou zodpovědností a stresem. Když se rozhodne budovat kariéru muž, na jeho postavě se to nepodepíše. Když se rozhodne žena, zaplatí to obezitou. A to kvůli nerovnosti pohlaví v domácnosti. Většina mužů jsou totiž stále líní sobci, kteří doma nepomáhají a po práci se raději věnují sobě. Ženy cítí zodpovědnost a po náročné práci dřou ještě doma, takže nemají čas věnovat se sportu.

Stres v práci střídaný péčí o domácnost v nich trvale zvyšuje hladinu stresového hormonu kortizolu, takže při nedostatku pohybu je nutí jíst kalorická jídla. Výsledkem je, že během deseti let v náročném povolání výrazně přiberou. U mužů to neplatí. A to proto, že oni po práci často míří sportovat, aby se stresu zbavili. Doma pak už pomáhají minimálně.

Vyplývá to z dvacetiletého sledování 3800 osob ze Švédska.

„Když jde o míru požadavků v zaměstnání, jen postavu žen negativně ovlivňuje zvyšující se náročnost. Nezkoumali jsme sice přímo příčiny rozdílu mezi pohlavími, ale může to být zřejmě kombinací požadavků v zaměstnání a větší zodpovědnosti za domácnost, kterou ženy většinou přijímají. To jim může dělat problémy najít si čas na cvičení a žít zdravěji,“ míní autorka výzkumu doktorka Sofia Klingberg z Gothenburgské univerzity.

Čas na změnu?

Možná ale nejen vaše osobní váha naznačuje, že je čas na změnu. A to nejen životního stylu ve snaze vejít se znovu do svých starých džínsů. Pokud se poznáte v následujících řádcích, možná je na řadě změna pracovního místa...

Potíže se spánkem a chronický pocit únavy patří ke znakům vyhoření. Psycholožka Sherry Benton udává, že jakmile člověk chodí z práce napjatý, několik týdnů se dobře nevyspal, a navíc ho jen myšlenka na zaměstnání dohání k šílenství, je to začátek konce.

Když navíc pracujete v práci, která pro vás přestala mít smysl, nejste sami na sebe hrdí. Sherry Benton vysvětluje, že lidé často mohou pociťovat vyhoření, když pracují v zaměstnání, které je v rozporu s jejich životním stylem. Dá se to přirovnat asi k tomu, jako když víte, že vám něco chybí, ale pořádně nedokáže specifikovat, co to vlastně je.

Máte k tomu všemu pocit, že se vám v práci nedostává podpory ze stran kolegů či nadřízeného? To vede k frustraci, která se brzy mění v nechuť, stres a napětí. Podkopává-li vám v práci někdo nohy a autoritu, buď jste polevili ve svém snažení, nebo máte problém s dotyčnými osobami. To druhé může signalizovat, že již nemáte sílu na obnovu kolegiálních vztahů – vinou osobního přetížení.

Pro vaše duševní zdraví je velmi důležité dosáhnout rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem. Pokud nejste schopni udělat si čas na přátele, rodinu nebo koníčky, může to vést ke kariérnímu vyhoření. Leckdy pomůže změna místa nebo pracovního tempa. Dáte to?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat