Situace, kdy vás v práci musejí bez řečí omluvit

07.01.2019 | Finance

Vyšetření u lékaře, narození potomka nebo svatební den jsou některé z případů, kdy máte v zaměstnání nárok na volno, přestože mnozí zaměstnavatelé naléhají na zaměstnance, aby si na případné události vybírali svoji dovolenou.

Svatba

Pokud se ženíte nebo vdáváte, máte od zaměstnavatele nárok na dva dny volna, z toho jeden den k účasti na svatebním obřadu a druhý nejspíš na vstřebání zážitku. Proplacen bude však jen jeden den. Nárok na den neplaceného volna má i rodič v případě svatby potomka, stejně tak i potomek v případě svatby někoho z rodičů.

Pohřeb

Mezi události, během kterých vás musí váš zaměstnavatel uvolnit z práce je i úmrtí blízkého člena rodiny. V práci jsou povinni vám proplatit veškeré volné pracovní dny, které jsou spojeny s vyřizováním potřebných záležitostí. Při úmrtí manžela nebo dítěte dostává zaměstnanec volno v den pohřbu a další dva následující k tomu. Jeden den volna se poskytuje na pohřeb rodiče, sourozence, tchyně či tchána, švagra nebo švagrové, a také v případě snachy nebo zetě. Pokud zaměstnanec vyřizuje pohřeb, má nárok ještě na den volna navíc.

Porod manželky

Zaměstnanec má také nárok na okamžité uvolnění z práce v případě převozu manželky či družky do porodnice a zpět. Pokud chce být zároveň u porodu, má nárok na neplacené volno. Nárok na volno má novopečený tatínek i v případě, že bude chtít nějaký čas pobýt s maminkou a dítětem doma. V tomto případě může využít sedm dní volna v období od narození dítěte, do šesti týdnů věku.  Z nemocenského pojištění bude otec dítěte po jeden dobu čerpání otcovské dovolené dostávat 70 procent vyměřovacího základu svého výdělku.

Hledání nového zaměstnání

Pokud opouštíte současné zaměstnání, máte nárok na volno potřebné k účasti na pracovních pohovorech nebo na návštěvu úřadu práce. Jedná se o jeden půlden v týdnu po dobu vypršení výpovědní lhůty. Půldenní volno lze slučovat do celých dnů, například tedy dva dny volna po sobě, během jednoho měsíce. Pokud jde o výpověď z vaší strany, je volno neplacené. Pokud odcházíte z důvodu propuštění zaměstnavatelem, volno vám musí v takovém případě proplatit.

Lékař

Na návštěvu lékaře, ať už jde o preventivní prohlídku, či nečekaná vyšetření dostanete také placené pracovní volno na nezbytně nutnou dobu. Tím se rozumí nejen samotná prohlídka, ale také čas strávený v čekárně a cesta tam a zpět. Dalším z případů, kdy je firma povinna zajistit vám volno, je doprovod někoho z rodiny k lékaři. Nárok na proplacení volna máte, když doprovázíte manžela, druha, dítě, rodiče nebo tchána a tchyni. V jiných případech se jedná o volno neplacené, ale nárok na něj máte. Volno se stejně, jako v případě, že jdete k lékaři vy sami, dává na nezbytně nutnou dobu, nejdéle však na jeden den.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat