Opravdu musíte vyhodit prošlé potraviny? Neplatí to u všech

07.04.2019 | Finance

Zase jste si v lednici všimli jogurtu nebo marmelády, které jste podle výrobců měli sníst už před pár dny? Nezoufejte! Některé potraviny můžete jíst i nějakou dobu po uplynutí doby, jež je uvedena na obale. Jak ale poznat, které pochutiny jsou bezpečné i "po záruce" a u kterých by naopak konzumace mohla znamenat riziko pro zdraví?

Není datum jako datum

Výrobci uvádějí na potravinách buď datum minimální trvanlivost, nebo datum spotřeby (použitelnosti). Zákazníci pojmy často zaměňují. Datum minimální trvanlivosti (best before/mindestens haltbar bis) najdete na odolnějších a pomaleji se kazících potravinách. Vyjadřuje, že v nejlepší kondici je potravina před uvedeným datem. To však neznamená, že po něm se již nedá pozřít.

„Pokud jsou potraviny skladovány v příhodných podmínkách, je možné je po uplynutí data minimální trvanlivosti nejen jíst a pít, ale také prodávat s upozorněním, že datum minimální trvanlivosti již uplynulo,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Co znamená minimální trvanlivost

Pokud jste výrobek s označením „minimální trvanlivost do“ skladovali v předepsaných podmínkách a má neporušený obal, zkontrolujte ho svými smysly. Vypadá, voní a chutná dobře? Neobjevili se v něm škůdci nebo plíseň? Pak je bezpečné jej pozřít. Různé druhy potravin vydrží při správném skladování v pořádku jinak dlouho.

Těstoviny, rýže nebo mouka jsou v pořádku i rok po uplynutí minimální trvanlivosti. Ovesné vločky nebo müsli neschovávejte ve spíži déle než dva měsíce po exspiraci.

Jogurt uchovávaný v lednici můžete bez obav sníst i pět dní po překročení data minimální trvanlivosti. Jogurt se hned po uplynutí data minimální spotřeby nekazí, bakteriální kultury v něm však ubývají.

Jak je to s datem spotřeby

Naproti tomu označení „spotřebujte do“ značí datum spotřeby neboli použitelnosti a určuje dobu, pokdy je u rychle se kazících potravin zaručena bezpečnost a zdravotní nezávadnost. Najdete jej například na zákuscích, rybách, mletém mase, balených houbách nebo u výrobků z chladicího pultu. Potraviny se po uplynutí data spotřeby (use by date/zu verbrauchen bis) nesmí dál prodávat. Není bezpečné je ani konzumovat.

Existují i takové potraviny, na kterých se neuvádí žádné datum jako například čerstvá zelenina a ovoce, lihoviny, víno, pekařské výrobky, ocet, sůl nebo žvýkačky.

Ať už je na potravině vyznačeno datum minimální trvanlivosti, nebo datum spotřeby, prodejna garantuje její jakost do uvedeného data. Pokud potravina nemá do určeného data obvyklé vlastnosti – například zapáchá nebo je na ní plíseň, může zákazník požadovat její výměnu, a pokud není možná, tak vrácení peněz.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat