Usínáte na pracovišti: Zkuste si domluvit úpravu pracovní doby

03.06.2019 | Finance

Patříte mezi ty, kterým na pracovišti pravidelně padá hlava a nejraději byste si dali „dvacet“? Útěchou vám možná bude informace, že zdaleka nejste jediní. Usínání a únava na pracovišti je poměrně rozsáhlý, ale málo řešený problém. Přitom tím můžete ohrozit nejen kvalitu odváděné práce, ale také svoje zdraví, v nejhorším případě i svůj život.

Rizika, která s sebou únava přináší

Únava na pracovišti s sebou nenese nic dobrého. Pokud pracujete v kanceláři, kromě otlaků od klávesnice a případného napomenutí šéfem vám asi nic hrozného nehrozí. Jestliže jste ale zaměstnaní na místě, kde je vyžadována maximální koncentrace, například na staveništi, v továrně a jiných, podobných místech, může mít náhlé usnutí fatální následky. Ohroženi jsou také zaměstnanci, kteří pracují na dlouhé nebo noční směny.

Kromě rizika těžkého úrazu, či dokonce smrti má únava na svědomí také zpomalení reakcí a efektivity práce. Jinými slovy, budete v práci k ničemu.

Uvědomte zaměstnavatele

Musíme vzít v potaz, že příčin únavy mohou být tisíce. Včerejší flám a následné nutkání složit hlavu na stůl budete muset nejspíš v práci nějak přetrpět. Pokud se ale únava netýká jen vás a společně s vámi si na ni stěžuje více zaměstnanců, je na místě uvědomit zaměstnavatele, že jsou pracovní doba a přestávky na odpočinek možná špatně rozvrženy.

Ačkoli je problematika předcházení únavy zaměstnanců upravována zákonem, kde je jasně uvedeno, jak dlouhé směny mohou být a kdy má zaměstnanec právo na pauzu, v mnoha případech to situaci neřeší a zaměstnancům předepsané přestávky k odpočinku nestačí. Poté už je však na každém zaměstnavateli, aby zvážil úpravu rozvržení pracovních plánů a naslouchal svým zaměstnancům, kterým by v případě potřeby povolil si odpočinout i v průběhu pracovní doby, bude-li to nutné. Koneckonců je to v zájmu bezpečnosti práce, kterým se každý podnik musí řídit.

Jak se s únavou poprat?

Ačkoli je z lidské stránky pochopitelné, že si občas potřebujeme odpočinout i nad rámec předepsaných přestávek, z pracovního hlediska se s pochopením zaměstnanci často nesetkají. V takovém případě si budete muset pomoci sami.

V době přestávky nepodřimujte. Pokud je to možné, vyjděte na čerstvý vzduch a denní světlo. Protáhněte se, rozhýbejte se, především dělejte něco, co není příliš monotónní.

Hodně pijte a jezte lehká jídla. Dodržování pitného režimu dokáže vaše tělo i mozek udržet v chodu. A divili byste se, jak velkou únavu s sebou přináší konzumace těžkého oběda nebo ještě hůř, žádného.

Rozvrhněte si pracovní dobu tak, abyste náročnější část úkolů plnili v dopoledních hodinách a odpoledne se věnujte záležitostem, které nevyžadují příliš velkou koncentraci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat