Jak poznat, jestli vám nehrozí syndrom vyhoření

07.04.2019 | Finance

Únava, nezvladatelný stres, podráždění a spánková deprivace. Takové jsou projevy vyhoření. Typickými kandidáty tzv. burn-out syndromu jsou zejména muži ve středním věku na manažerských pozicích. Ovšem týkat se může i vás!

A proč zrovna muži-manažeři? Jejich práce má takové aspekty, které neprospívají psychickému zdraví. Na nich totiž leží veškeré břímě odpovědnosti za zaměstnance, splněné úkoly a konečně i za úspěch celé firmy. Důsledky enormního tlaku na výkon se postupně odráží na psychické i fyzické kondici. O syndromu se proto také hovoří jako o manažerské nemoci.

Jak syndrom poznat

Pokud zůstává jedinec pod nadměrnou stresovou zátěží dlouhodobě, objevují se duševní obtíže jako jsou pocity selhávání, frustrace, poruchy soustředění i deprese. Ty bývají po čase provázeny i obtížemi tělesnými. Mezi nejčastější patří bolesti hlavy, oslabení imunitního systému a náchylnost k nemocím, vysoký tlak. Tím trpí i vztahy s nejbližšími. Avšak čas s nimi strávený patří k těm nejcennějším chvilkám. A zároveň i k těm nejhojivějším.

Vyplatí se proto o sebe pečovat. Důležité je určit si priority a naučit se říkat ne, rozdělit povinnosti a naučit se delegovat úkoly i na jiné.  Tím pádem si vytvoříte podmínky pro to, co vám činí radost a co vás energií nabíjí. Tedy aktivní a pasivní odpočinek (i občasné lelkování je třeba). Ale hlavně – čas pro rodinu a vaše blízké – nejbohatšího zdroje energie a radosti.

Pomoc nejen z talíře

To vše by se ale neobešlo bez toho nejdůležitějšího zdroje energie – kvalitního jídla. Na talíř si proto naložte dostatek zeleniny, ovoce, libového masa a oříšků.

Důležitý je zejména vitamin C, který zvyšuje odolnost vůči infekcím, navíc je významným antioxidantem. Zaměřte se také na příjem vitaminu D, který je obecně známý jako vitamín zdravých a silných kostí. Jeho nedostatek se projevuje svalovou zatuhlostí. Proti únavě bojuje zase skupina B vitaminů, konkrétně B6 a B12. Důležitou roli hrají také minerály. Hořčík nám dodává tolik potřebnou energii. Zinek zase podporuje správný imunitní systém.

Významným antioxidantem je i ženšen – „kořen života“. Výrazně posiluje imunitní systém a chrání organismus před nepříznivými účinky stresu. Přispívá totiž ke snížení únavy, vitalitě, duševní kondici a přirozené obranyschopnosti organismu. Ženšen jako přirozený doping tak ocení nejen vytížení manažeři.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat