Vyrovnanost mezi osobním a pracovním životem

23.04.2020 | Finance

S přibývajícím věkem se v našich životech hromadí stále více povinností, a to jak pracovních, tak i osobních. Bohužel jsme někdy ochotni přijímat je s takovou vervou, že je dříve či později přestaneme zvládat. Najít rovnováhu mezi prací a soukromým životem nebývá jednoduché, ale pro zachování zdravého těla i mysli jde o schopnost velmi důležitou.

Hon za úspěchy

Být úspěšný je v dnešní době synonymum pro tučný výdělek, který každý měsíc přistane na našich účtech. Jenže ve snaze dělat vše na sto procent často zapomínáme na sebe i své nejbližší. Není divu, že počet pacientů, u kterých byl diagnostikován takzvaný syndrom vyhoření, s každým rokem stoupá. Výjimkou není ani totální vyčerpání organismu, jako důsledek přepracování. Existují však pravidla, která nám pomohou vyvážit harmonogram našeho pracovního a osobního života.

Rozvrh pod kontrolou

Prvním krokem je sestavení denního rozvrhu, který nám pomůže udělat si představu o tom, co nás čeká a jak dlouho nám která činnost zabere. Pokud se ho budeme pevně držet, snáze splníme všechny své povinnosti a zaměříme se na ty, které jsou skutečně důležité. Naplánujte si předem svůj pracovní rozvrh a snažte se přes den soustředit pouze na body, které jsou v něm uvedeny.  Když budete vědět, kolik času vám zaberou důležité projekty a povinnosti, snáze si pak rozvrhnete zbývající čas pro nečekané události.

Odejděte z práce tělem i myslí

Dalším krokem, který je úzce spjatý s kompletací pracovního rozvrhu, je určení hodiny, která bude pomyslnou tečkou za vaším pracovním dnem. Po jejím odbytí vypněte počítač, pracovní telefon i hlavu. Naučte se oddělit pracovní dobu od vašeho volného času a snažte se, aby se za žádných okolností neprolínali. Odesílání e-mailů či pracovní telefonáty u večerního sledování rodinného filmu jsou totiž prvním krokem k zavedení nezdravého návyku. Práce by se za žádných okolností neměla vměšovat do osobního života vás, ani vaší rodiny.

Zvažte, co je důležité

Je třeba si uvědomit, že pár hodin volna nad rámec toho běžného ještě nikomu neublížilo. Ačkoli máte snahu končit v práci dříve, abyste byli brzo doma a se svou rodinou, najdou se situace, které lidé neupřednostní, přestože by měli. Jsou to ty zdánlivě nedůležité chvíle, jako jsou narozeniny, školní vystoupení vašich dětí atp. Je hezké, že se snažíte trávit co nejvíce času se svými blízkými, ale není nic platné, když si neumíte udělat čas na jejich důležité momenty.

Soustřeďte se na sebe

Po skončení pracovní doby odložte telefon, hodinky, počítač a pracovní myšlenky. Nesnažte se být neustále k dispozici a v obraze. Volá-li vám váš šéf po pracovní době, ačkoli to normálně nedělá, samozřejmě hovor přijměte. Pokud je ale telefonické řešení pracovních úkolů po pracovní době jeho standardem, skoncujte s tím. Místo toho jděte s rodinou na procházku nebo dobrou večeři a soustřeďte se jen na ně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat