Odložená platba nahrazuje klasickou dobírku

25.08.2020 | Finance

Doby, kdy většina uživatelů internetu pohlížela na on-line nakupování skrz prsty, jsou již dávno nenávratně pryč. Česko si naopak udržuje titul e-shopové velmoci – počet internetových obchodů neustále roste a každoročně se zvyšuje průměrná útrata. K nejnovějším nákupním zvyklostem patří tzv. odložená platba. Představuje zajímavou alternativu pro každého, kdo za zboží nechce nebo z nějakého důvodu nemůže zaplatit ihned.

Platby kartou se Češi nebojí, dobírka je přesto stále populární

Podíl plateb kartou se na celkovém objemu transakcí každoročně zvyšuje, ale mnohým nakupujícím stále nahání představa platby předem husí kůži. Obávají se zneužití platební karty nebo podvodu ze strany prodejce – že jím místo objednaného zboží zašle něco úplně jiného.

Z průzkumu České bankovní asociace, který proběhl mezi lety 2017 a 2018, vyplynulo, že strach z podvodu nebo ze zneužití osobních údajů představuje druhou, respektive třetí největší obavu při nakupování přes internet. Řešení nabízí Česká pošta – dobírka se sice oproti modernějším způsobům platby jeví jako poněkud nepraktická, nicméně umožňuje zaplatit až při převzetí balíku. Nakupující tak nemusí trnout v nejistotě, zda zásilka vůbec dorazí. Již nějakou dobu lze navíc poštovnímu doručovateli zaplatit kartou a nikoli pouze hotově.

Navzdory výhodám přesto nakupující od nejnákladnějšího způsobu platby pozvolna ustupují a přicházejí na chuť odložené platbě. Objednané zboží si převezmou, ale zaplatí za něj až za 14 i více dní. Obchodníkovi částku uhradí poskytovatel služby, který ve stanoveném termínu obdrží platbu od zákazníka.

Informace o odložené platbě obdrží nakupující e-mailem a současně je má k dispozici v on-line aplikaci. Zaplatit může kartou nebo převodem.

S Mall Pay lze odložit platbu až do 14 dní

K předním společnostem působícím na trhu odložených plateb patří Mall Pay. Službu aktuálně využívá více než 100 e-shopů včetně těch největších jako MALL.cz, Vivantis.cz, či Prozdravi.cz. Kromě jiných také třeba server Bezrealitky.cz a autobusový a železniční dopravce Leo Epress. Horní limit pro odloženou platbu činí v současnosti 5 tisíc, ale nakupující na něj dosáhne až po určité době. Pro první platbu je obvykle stanoven dvoutisícový strop, po první uhrazené platbě se limit zvyšuje až na 5 tisíc korun.

ČSOB, která se na podniku podílí společně s Mall Group, předpokládá, že se bude „odloženka“ do roku 2022 podílet na celkovém objemu plateb minimálně pěti procenty. Kromě samotné odložené platby nabízí Mall Pay nakupujícím i další zajímavé výhody. K těm nejzajímavějším patří speciální akce typu dopravy zdarma nebo slevy s vybranými e-shopy, např. 200 Kč u CZC nebo Košík.cz.

Odložená platba je jednoduchá a bezpečná

Podle CEO společnosti Mall Pay Adama Kolesy si nakupující službu oblíbili ze dvou hlavních důvodů. Vidí v ní možnost, jak zlepšit cashflow a zároveň si cení jednoduchosti celého procesu – při nákupu nemusejí používat platební kartu ani realizovat převod přes internetové bankovnictví.

Zřejmě nejpočetnější skupinou uživatelů jsou rodiče na mateřské dovolené mající na starosti běžné nákupy. Obvykle hledají způsoby, jak nakoupit co nejvýhodněji a odložená platba jim umožňuje zaplatit i tehdy, kdy se stav účtu blíží k nule – většinou proto, aby jim neunikla výhodná slevová akce.

Dalším typickým zákazníkem je opatrný nakupující, často senior. Kolesa z Mall Pay uvedl, že každý pátý uživatel má více než 55 let. Nejčastěji nakupují elektroniku, věci pro děti, hračky, nábytek i věci každodenní potřeby.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat