Podpojištění domácnosti může znamenat méně peněz z pojistky

23.03.2021 | Finance

Slyšeli jste někdy pojem podpojištění? Pokud ne, neznamená to, že se vás netýká. Níže vám vše vysvětlíme.

Termín se užívá ve spojitosti s jakýmkoli pojištěním škody, nejčastěji v souvislosti s pojistkou na domácnost, nemovitost či auto. V každém případě se vám vyplatí o tomto riziku vědět, protože při podpojištění domácnosti vám pojišťovna může krátit plnění. Jste si jisti, že se vás tento problém netýká? Přečtěte si náš článek a ujistěte se, že máte uzavřené pojistné podmínky plně pod kontrolou.

Co je to podpojištění?

Termín podpojištění se používá v kontextu jakéhokoli pojištění škody, např. pojištění domácnosti, nemovitosti či aut. „Zjednodušeně řečeno označuje stav, kdy je pojistná částka v době pojistné události nižší než pojistná hodnota pojištěného majetku. V praxi to tedy může znamenat kupříkladu stav, kdy si svou domácnost s hodnotou 500 000 Kč pojistí člověk pouze na 250 000 Kč, neboť se domnívá, že o vybavení ve větší hodnotě zkrátka nepřijde. Takhle to ale nechodí. Pokud si uzavřete pojištění na pojistnou částku ve výši poloviny skutečné pojistné hodnoty majetku, zůstává v podstatě polovina vašeho majetku nepojištěna. Proto vám pojišťovna ve výsledku vyplatí pouze polovinu skutečné škody. Platí totiž, že pojistitel poskytne plnění jen ve stejném poměru ke škodě, v jakém je pojistná částka k pojistné hodnotě,“ vysvětluje pojišťovací expert z online srovnávače nabídek pojištění Klik.cz Aleš Rothbarth.

U pojištění nemovitosti může nastat také stav, kdy pojištěnou nemovitost postihne například živelná katastrofa a skutečná škoda bude vyšší než pojistná částka. V tom případě nemůže být vyplaceno pojistné plnění vyšší než pojistná částka, na kterou je nemovitost pojištěna.

Pozor na drahé rekonstrukce a modernizace

Kromě toho si dejte pozor také na investice do domácnosti, kdy zpravidla dochází ke zvyšování hodnoty majetku. „Lidé často pojistí domácnost při jejím pořízení na určitou částku a tu již v průběhu let nezmění. To je velká chyba, neboť nákupem nových a modernějších spotřebičů i dalšího vybavení roste cena domácnosti. Může se tedy snadno stát, že za škodu na domácnosti, kterou jste na počátku pojistili na pojistnou částku odpovídající skutečné hodnotě, dostanete méně, neboť v době škody byla pojistná hodnota vyšší než pojistná částka a opět máte určité procento své domácnosti v podstatě nepojištěné,“ upozorňuje Aleš Rothbarth.

Odborníci proto doporučují uzavřít pojištění domácnosti na skutečnou hodnotu domácnosti a v případě většího zhodnocení domácnosti tuto částku odpovídajícím způsobem navýšit. Vyhnete se tak finančním problémům v případě nastalé škodní události. Revize nemovitostních pojistek se obecně doporučuje jednou za tři až pět let, pokud nedošlo k výrazné změně v majetku či v cenách na trhu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat