Jednoduché tipy na úsporu energie

Nikde nebyly ceny elektřiny tak vysoké, jako právě teď. Existují však tipy, které vám pomohou vaše výdaje snížit. 

Pokud v létě nejede klimatizace celý den naplno, pak vás zvyšování cen energií netrápí tolik jako v zimě, kdy nejen topíte, ale i svítíte víc. Aby vás vyúčtování energií nepřekvapilo, máme pro vás tipy, jak ušetřit.

Nábytek

Neumisťujte velké předměty, jako jsou postele a skříně, příliš blízko ke vnějším stěnám domu. Protože čím blíže je kus nábytku ke stěně, tím více klesá teplota stěny. To může také způsobit nepříjemnou vlhkost. Ideální je vzdálenost od stěny pět až deset centimetrů.

Chladnička

Chladničky a mrazničky patří mezi domácí spotřebiče, které spotřebují nejvíce elektřiny, protože je používáme neustále. Tvoří asi jednu pětinu spotřeby elektřiny v domácnosti. Dbejte tedy na to, aby chladnička nebyla například hned vedle sporáku nebo jiného zdroje tepla.
Vrstvy ledu v mrazáku byste měli jednou nebo dvakrát ročně rozmrazit. Pak se do něj nejen vejde více, ale také spotřebuje méně elektřiny. 

Elektrické spotřebiče

Televize, stereo, přijímač nebo počítač: To vše jsou kandidáti na pohotovostní režim, které vypínáme jen zřídka – a to stojí peníze. V závislosti na počtu mohou náklady dosáhnout až tisíců korun za rok. Vypínejte je tedy co nejčastěji, nejlépe přes prodlužovací kabel s vypínačem. Kromě toho existují zařízení, která se pouze zdají být vypnutá nebo nemají vypínač vůbec. Zda je zařízení skutečně vypnuté, si můžete snadno vyzkoušet: Pokud je napájecí zdroj teplý, i když jste zařízení vypnuli, stále jím teče proud. 

Sprcha

I když je plná koupel úžasně uvolňující – v každodenním životě je lepší se osprchovat. Koupáním spotřebujete třikrát více energie a vody než sprchováním, ovšem ale za předpokladu, že to stihnete jen za pět minut. Během mydlení je proto nejlepší vodu vypnout, a to platí i pro ostatní věci, jako je čištění zubů nebo holení. Ideální je použít omezovač průtoku, ocelový regulátor nebo energeticky úspornou sprchovou hlavici.

Osvětlení

Energeticky úsporné žárovky spotřebují až o 80 procent méně elektřiny než běžné žárovky, s elektronickým předřadníkem jsou ještě hospodárnější. Venku nebo v chodbách, kde se chodí jen občas, se vyplatí použití detektoru pohybu. 

TV

Čím větší TV, tím vyšší spotřeba energie. Pokud si tedy chcete pořídit novou televizi, měli byste si před koupí dobře rozmyslet, zda vám postačí zařízení s menší úhlopříčkou obrazovky. Televizory s LED podsvícením využívají zhruba poloviční výkon než plazmové sestavy. Zařízení také nenastavujte příliš jasně, protože to také zvyšuje spotřebu energie.

Mikrovlnná trouba

Mikrovlnná trouba slouží k rychlému rozmrazování nebo ohřívání. Ale i jiné nástroje, jako jsou vařiče vajec, varné konvice nebo toustovače, jsou ekonomičtější než sporák. 

Správně větrejte

Máte vždy otevřené nebo vyklopené okno? Tím ale ztrácíte hodně tepla. Zejména v zimě byste měli všechna okna otevřít dokořán na pět minut a poté je znovu zavřít. Kvůli průvanu přichází naráz hodně čerstvého vzduchu, ale uniká jen málo tepla. Měli byste se také pokusit nezakrývat topení závěsy nebo nábytkem – jedině tak se teplo může nerušeně šířit.

Perte na nízkou teplotu

Pračky naplňte vždy na maximum, jen tak budete prát opravdu ekonomicky. Téměř vždy se obejdete bez předpírky, pokud není oblečení silně znečištěné. Praní na 60 stupňů spotřebuje o 36 procent méně energie než vyvářka a praní na 30 stupňů dokonce o 75 procent. 

Sušička

Je úžasné, když ze sušičky vyndáte teplé a měkké prádlo, ale na cestě k tomuto výsledku spotřebuje sušička hodně energie. Proto je vždy dobré nastavit při praní otáčky odstřeďování na co nejvíce (min. 1 400 otáček za minutu), aby prádlo bylo co nejsušší. Výjimkou jsou samozřejmě látky, které se snadno roztrhnou. Obecně platí, že čím méně je prádlo mokré, tím kratší je doba sušení – a tím šetří elektřinu i peníze.

Trouba

Pokud musíte použít troubu, snažte se péct více věcí najednou. Během pečení nekontrolujte pokrmy příliš dlouho s otevřenými dvířky. Tím dochází k velkým ztrátám tepla, které musí přístroj dohánět. 

Sporák

Při vaření na sporáku používejte vždy pokličku na každý hrnec! Pokud máte elektrickou varnou desku, deset minut před koncem doby přípravy ji vypněte a využijte zbytkového tepla. Také ohřívejte jen tolik vody, kolik skutečně potřebujete. Velkým pomocníkem jsou také tlakové hrnce: Spotřebují až o 50 procent méně energie.

Vytápění

Přibližně 70 procent soukromé spotřeby energie se spotřebuje na vytápění! Teploty je dobré regulovat pro každou místnost individuálně: Do obývacího pokoje doporučujeme 20 až 22 stupňů, do koupelny 16 až 18 stupňů, dětský pokoj 20 až 24 stupňů.  V noci nevypínejte radiátor úplně. Aby se vychlazená místnost druhý den znovu vytopila, potřebuje topení hodně energie. Pokud topení vydává zvuky, je v něm vzduch, který blokuje cirkulaci. 

Zdroj: názory autora - celý článek






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat