Přemýšlíte, kde ušetřit? Víme, jak na to!

28.03.2023 | Finance

Hledáte způsoby, jak v dnešní době, kdy se počítá každá koruna, ušetřit? Přinášíme vám pár osvědčených tipů, které opravdu fungují.

Ceny energií se mění jako na houpačce, stejně tak ceny potravin, služeb i materiálu. Každá cesta do obchodu nás stojí víc než dřív, stejně tak když se chceme nechat ostříhat nebo třeba provést nějaké opravy na domě. Není se čemu divit, že přemýšlíme, jak by se dala alespoň nějaká ta koruna ušetřit. Způsobů je mnoho, některé jsou účinnější, jiné méně. Pojďme se na to podívat trochu důkladněji.

Když se řekne měsíční rodinné výdaje

Za odvedenou práci dostáváme plat, stejně tak možná dostaneme nějaké finance třeba za pronájem bytu apod. Všechny tyto peníze označujeme jako příjmy, jejich opakem jsou výdaje. K sestavení rodinného rozpočtu je zapotřebí dobře znát obě složky a jejich výši, je to také nejlepší základ pro konsolidaci rodinných výdajů.

Víte, že výdaje můžeme rozdělit do tří skupin?

  • Nezbytné výdaje, kam patří třeba nájem, daně, poplatky za energie, splátky hypotéky a dalších úvěrů, poplatky za svoz odpadu apod.
  • Nutné výdaje, jako náklady na potraviny, dopravu, oblečení, vybavení dětí do školy, základní vybavení domácnosti atd.
  • Zbytné výdaje, tedy ty, které se dají omezit. Do této skupiny patří nadstandardní vybavení domácnosti, luxusní dovolená, alkohol, obědy a večeře v restauraci, návštěva kina a podobně.

Jak výdaje snížit a ušetřit?

S nezbytnými výdaji nic neuděláme, počítat musíme i s těmi nutnými. Když ale přijde na zbytné výdaje, tady už se nějaký ten prostor k tomu, abychom ušetřili, otevírá. Možná si říkáte, že žádné zbytečné výdaje ale nemáte. Opak je pravdou, většina z nás si ani neuvědomuje, že když si každý den cestou do práce koupí žvýkačky, zajde na oběd s kolegy do restaurace, tu si zajde na kávu do kavárny apod., že to v součtu udělá docela dost.

První krok: Sestavte si rodinný rozpočet

Abyste vůbec pochopili stav svých financí, je třeba si sestavit rozpočet, zapsat si všechny příjmy i výdaje. Ideální je vést si deník, kam zapíšete opravdu každou utracenou korunu. Budete tak mít přehled o tom, za co utrácíte a snáz najdete místo, kde se dá ušetřit.

Druhý krok: Máte půjčky? Co je třeba sloučit do jedné?

Půjčka, hypotéka, úvěr, kreditní karta. Dnes už naprosto běžná věc, kdo z nás alespoň jednu věc z výčtu nemá? Kdo ale má víc úvěrů, k tomu třeba i kreditní kartu, ten by měl pouvažovat o tom, zda by se vše nedalo sloučit do jedné větší půjčky. Proč? Kromě toho, že budete měsíčně hradit jen jednu splátku, můžete většinou také ušetřit. Ta jedna splátka totiž často bývá výhodnější než součet všech splátek dohromady. Porovnejte nejvýhodnější půjčky a vyberte si tu pravou.

Třetí krok: Jak jste na tom s poplatky za telefon a pojištění?

Projděte všechny smlouvy, zapište si, kolik platíte a popřemýšlejte, zda by se nedal třeba změnit tarif za telefon na nějaký výhodnější. U smluv o pojištění se podívejte, kdy jste je naposledy aktualizovali a zkuste zjistit, zda není na místě je upravit.

Třeba takové autopojištění byste měli aktualizovat každý rok, protože cena vozidla se každým ujetým kilometrem snižuje. Rozhodně ale nepodceňujte pojistné limity, a to u žádného pojištění. Jejich snížení sice vede k nižšímu pojistnému, jenže když pak dojde na škodu, pojistka ji nemusí pokrýt celou a rozdíl jde za vámi. A to nemluvíme o tom, že když třeba podpojistíte domácnost, pojišťovna už tak nízké plnění ještě ve stejném poměru pokrátí. A to se vážně nevyplácí.

Čtvrtý krok: Nedalo by se ušetřit i na provozu domácnosti?

Rad o tom, že byste měli snížit teplotu na termostatu o několik stupňů a vzít si svetr, nebo přemýšlet o tom, zda je nutné svítit, je hodně, dá se jimi ale řídit? Jasně, někdo svítí i přes den, kdy je dobře vidět, někdo místnosti zbytečně přetápí. Jenže když nic z toho neděláte? Dá se něco na běžném provozu domácnosti ušetřit? Možná vás to překvapí, ale dá.

  • Klasické žárovky vyměňte za LED žárovky, úspora za energie vás příjemně překvapí.
  • Naučte se větrat. Na pár minut otevřete okna a dveře proti sobě, pak je zase zavřete. Nevětrejte mikroventilací ani klasickou ventilačkou. Zbytečně pouštíte teplo ven a stěny mohou prochladnout.
  • Jak staré spotřebiče doma máte? Pokud už mají nejlepší léta za sebou, zvažte jejich výměnu za novější model. Jeho energetická spotřeba bude výrazně nižší, vrátí se vám i náklady na nový spotřebič.
  • Se snižováním teploty opatrně, jeden stupeň vám ale určitě nic neudělá. Jen prostě místo kraťas a tílka doma budete chodit v kalhotách a tričku nebo slabé mikině.
  • Když se chystáte na nákup, napište si seznam toho, co potřebujete nakoupit a držte se ho.
  • Než se vydáte do obchodu, tak se najezte, ať vás pak nehoní hlad ani mlsná a nesvádí vás to ke koupi něčeho, co vlastně nepotřebujete.

Pátý krok: Postradatelné výdaje omezte

Chodíte každý týden do kina nebo divadla? Zajdete s kolegy pravidelně po práci na skleničku nebo zákusek? Jezdíte několikrát do roka na dovolenou do zahraničí? Kouříte krabičku cigaret denně? Když to omezíte, do kina půjdete jednou za měsíc, s kouřením se pokusíte přestat nebo ho alespoň omezit, s kolegy zajdete na skleničku méně často a dovolenou v zahraničí vyměníte za tu v Čechách, nic se nestane a ušetříte. Zkuste to.






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat