Peníze a duševní zdraví jsou úzce propojeny

28.06.2023 | Finance

Bez ohledu na vaši finanční situaci jsou peníze a duševní zdraví úzce propojeny. Proč je toto pouto tak silné a jak se naučit utrácet lépe a bez stresu?

Z různých statistik vyplývá, že až 90 procent lidí v současnosti pociťuje úzkost kvůli svým financím a neustále rostoucím životním nákladům. Odborníci podotýkají, že finanční vnímání a zkušenosti se úzce překrývají s naším pocitem vlastní hodnoty, sebedůvěry a osobní síly. To je důvod, proč je finanční úzkost kombinací materiálních a psychologických starostí. Jak ji zvládnout?

Útok na pocity a emoce

Možná se ve vaší rodině peníze ignorovaly nebo se o nich nikdy nemluvilo, proto se vyhýbáte kontrole bankovních výpisů, odkládáte spoření či netvoříte rozpočet. To může vést k cyklu nadměrného utrácení.

Experti zároveň podotýkají, že člověk také chodí nakupovat, pokud je ve stresu. Utrácení je totiž formou okamžitého uspokojení, které spouští příval dopaminu tělem. Ale když tento hormon dobré nálady vyprchá, vše se vrátí do původního stavu, ba co víc, obvykle se ještě dostaví pocit viny. Inzerenti a obchodníci tuto lidskou tendenci dobře znají – a dokážou ji využít ve svůj prospěch (i proto vám do e-mailu chodí tolik nabídek). Překažte jim plány!

Jak si vybudovat lepší peněžní návyky?

Než zamíříte do obchodu nebo otevřete nákupní aplikaci, udělejte si pauzu k analýze toho, jak se cítíte. Jste naštvaní, hladoví, osamělí, unavení? Uvědomění si, že se snažíte udělat si ve financích pořádek, vám pomůže své chování změnit.

Najděte jiné způsoby, jak získat ten dobrý pocit

Ze začátku bude těžké prolomit návyk k (nesmyslnému) nakupování, ale trik přece jen existuje. Zaměstnejte mysl a její pozornost soustřeďte jinam. Zavolejte kamarádce, jděte se projít, dejte si něco dobrého na zub, začněte uklízet a podobně. Pokaždé se to nepovede, ale pomalu se začnete učit, že lze změnit svoje vnitřní rozpoložení, aniž by to něco stálo. Mozek se tomu zanedlouho přizpůsobí.

Nebuďte na sebe tvrdí

Pokusit se ospravedlnit každou korunu, kterou utratíte, může způsobit větší úzkost. Proto, až budete pracovat na svých nákupních zvyklostech, ponechte si v něm nějaký prostor pro občasné shovívavosti. Jen se ujistěte, že utrácíte záměrně a způsobem, který je v souladu s vašimi hodnotami.

Pochopte své finance a řešte jejich nedostatek

Vyhýbavé chování funguje tak, aby vás udrželo v koloběhu úzkosti z peněz. Z toho důvodu je důležité poctivě se podívat na své finance a utrácení. Začněte se učit o různých aspektech peněz, kterým nerozumíte. Oslovte finančního poradce, navštivte kurz finanční gramotnosti. To vám dodá pocit kontroly, která snižuje stres, čímž se stanete odolnější, pokud z finančního hlediska dojde k něčemu neočekávanému.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8806009/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat