Ženy stále pracují více za méně

Proč ženy dělají více neviditelné – a neplacené – práce?

Rozdíl v objemu práce mezi pohlavími se týká nerovnoměrného rozdělení neplacené práce v domácnosti a pečovatelské práce. Konkrétně se jedná o rozdíl 77 minut denně. V přepočtu za týden muži stráví neplacenou pečovatelskou prací 21 hodin, ženy téměř 30 hodin. Mezi tyto činnosti patří často každodenní věci, jako jsou domácí práce, péče o děti nebo dokonce zahradničení. Součástí je ale také péče o rodiče nebo příbuzné a dobrovolnická práce.

Tato nerovnováha s sebou nese samozřejmě jisté nevýhody. Jak pro ženy samotné, tak pro muže, kterých se to týká nepřímo.

Profesní nevýhody

Pokud ženy obětují velkou část svého času pečovatelské práci, zbývá méně času na kariérní vyhlídky. Mnoho žen proto preferuje práci na částečný úvazek nebo dokonce dohodu, protože práce na plný úvazek je pro ně prostě nemožná.

Ekonomická závislost

A jedna věc vede k druhé: kdo nemůže přijmout místo na plný úvazek, musí počítat s nižšími příjmy a menšími důchodovými nároky. To znamená, že ženy se rychle stávají ekonomicky závislými. Začarovaný kruh.

Zdravotní zátěž

Vždy všechno zvládnout a stihnout vyžaduje hodně asertivity a síly. Z dlouhodobého hlediska to může vést i ke stresu. Zvlášť, když na vás mají silný vliv společenské stereotypy a s nimi spojená očekávání.

(Další) vzdělávání

Pro mnoho žen nejsou možnosti dalšího vzdělávání možné z důvodu nedostatku času. To může dále omezovat ženy jak osobně, tak profesně a ještě více ovlivnit nerovnost mezi pohlavími.

Děsivé je, že tento jev lze pozorovat i u mladých dospělých. Zatímco mladí muži tráví svůj volný čas sportem a koníčky, mladé ženy mají více práce kolem domu atd.

Jaká opatření je třeba přijmout?

Rozdíl v péči o muže a ženy ovlivňuje mnoho věcí. Aby bylo možné podmínky pro ženy, ale i muže, změnit, je třeba udělat něco napříč celou společností. Tyto věci jsou zásadní:

Podpora otcovství

Péče o děti tvoří velkou část práce. Proto musí být zajištěné takové nabídky, aby i otcové mohli čerpat – a čerpali - rodičovskou dovolenou. Mohou tak přispět nejen k větší rovnoprávnosti, ale také se mohou blíže podívat na vývoj svého dítěte.

Je také mnoho rodičů, kteří volí smíšený model, aby oba pracovali a starali se o dítě stejně. Funguje to například v případě, že se rozhodnete čerpat rodičovskou dovolenou v různou dobu.

Rozšíření péče o dítě

Zároveň musí existovat více možností pro rodiče. Péče o děti proto musí být finančně dostupná a dostupná všem.

Pružná pracovní doba

Díky flexibilním pracovním modelům pro obě pohlaví mohou ženy i muži aktivněji organizovat svůj každodenní život a plánovat podle svých preferencí. Příkladem toho může být možnost práce z domova.

Informovanost a osvěta

Co je nejdůležitější: Aby se věci skutečně změnily a podívali se na ně z celospolečenské perspektivy, je třeba dále vyjasnit strukturální problémy. Jinak mohou být tyto struktury předány dalším generacím a začarovaný kruh nikdy neskončí. Všichni k tomu můžeme malou částí přispět tím, že se budeme informovat, učit se a zapojovat ostatní.

Zdroj: názory autora, www.tojerovnost.cz/wp-content/uploads/2023/11/FINAL-ZaMvD_2023.pdf, www.mpsv.cz/documents/20142/577460/Aktualni_rozdily_v_odmenovani_zen_a_muzu_v_CR.pdf/8a41b70a-03ec-e023-181a-1145df0cfd94






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat