Prostreno.cz

Panettone

Vzpomínku na dovolenou v Itálii oživí sladké panettone.

Ohodnotit
(12 hlasů)
  • 2h a 40min

    40min příprava

    2h a 0min vaření

  • 1399 kJ / 334 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny9g
sacharidy43g
tuky12g

Ingredience na

  • 50 ml brandy - můžete použít i rum
  • 175 ml rozinek
  • 125 ml kandovaného ovoce - nasekaného na malé kousky
  • 125 ml kandované citronové kůry
  • 8 a 3/4 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 175 ml mléka - teplého
  • 2 lžíce sušeného droždí - nebo balení čerstvého
  • 6 ks vajec
  • 6 ks žloutků
  • 1 lžíce pomerančové a citronové kůry - nastrouhané
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 375 ml másla

Postup přípravy

  1. Ve sklenici dejte rum do mikrovlnky na cca 20 sekund, přidejte rozinky a nechte asi hodinu uležet.
  2. Rozinky vyndejte, dejte s citronovou a pomerančovou kůrou do misky, přidejte kandované ovoce a 2 lžíce mouky a zamíchejte aby se ovoce dokonale pokrylo. Do hrnku dejte 1 lžíci cukru do vlažného mléka, přidejte droždí a nechte nakynout, asi 10 minut.
  3. Zašlehejte dohromady vejce se žloutky, zamíchejte do mléka s kvasnicemi. V míse smíchejte 4 hrnky mouky, zbývající cukr a sůl. Vařečkou přimíchejte vaječnou směs. Přidejte změklé máslo, zamíchejte pečlivě dokud se vše nespojí. Pomalu přimíchejte zbývající mouku, dokud těsto nebude měké, místy žmolkované. Nemusíte přidat všechnu mouku, důležité je aby těsto nebylo moc hutné. Vyklopte jej na pomoučený vál a hněťte cca 8 minut dokud není krásně měkké a vláčné. Přidejte trochu mouky pokud by se lepilo. Zakryjte jej utěrkou a nechte pět minut odpočinout.
  4. Do těsta udělejte důlek, nasypte směs kandovaného ovoce a zapracujte jej do těsta. Ne dlouho, pouze, aby se těsto promíchalo. Dejte těsto do vymazané mísy, zakryjte a nechte na teplém místě vykynout tak 2 hodiny, aby zdvojnásobilo svůj objem.
  5. Vymažte 2 plechovky od kávy, vyložte pečícím papírem. Pokud máte papírové formičky na panettone, tak použijte ty. Těsto rozpůlte na dva kusy, vyválejte do tvaru válce a vsuňte do formy. Zakryjte a nechte opět vykynout 1 - 1 1/2 hodiny.
  6. Nožem na každém bochánku vyřízněte X a pečte na nejnižší příčce trouby při 180 stupních asi hodinu, zkuste špejlí zda se těsto již propeklo. Pokud vrch příliš rychle černá, přikryjte ho ubrouskem. Nechte vychladit ve formě a pak opatrně vyjměte za pečící papír.



Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    58,20g
  • Sacharidy:

    482,55g
    • Cukry:

      245,00g
  • Tuky:

    129,70g
  • Vláknina:

    8,00g

Aktivita pro spálení: 334 kcal

41

minut jízdy na kole

31

minut běhu

99

minut uklízení



Podobné recepty

Vanoční puding se šampaňským

(11 hlasů)
8h a 30min
1080 kJ

Madlenky

(15 hlasů)
2h a 40min
1288 kJ

Bezlepkové kuličky

(17 hlasů)
45min
1497 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Panettone

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat