7 těhotenských „radostí“, o kterých vám jaksi zapomněli říct

Je zajímavé, že některé informace se k člověku v dnešní přetechnizované době prostě nedostanou. Skoro to vypadá, jako by se je někdo snažil utajit. A dokonce to platí i o některých aspektech těhotenství!

Na co nás naše okolí tak nějak „zapomnělo“ upozornit?

Tak například na to, že…

...když kýchnete, počuráte se.

Rostoucí dítě vytváří enormní tlak na svaly pánevního dna, které hrají klíčovou roli v udržení moči. A tak jakýkoli další tlak už nemusejí vždycky vydržet. Výsledek? Kýchnutí rovná se „ucvrnknout si“ do kalhotek (ne moc, ale stane se…). Nebojte, nezůstane vám to.

...se vaše ladná chůze promění v kachní batolení.

Ladnost a elegance nebude – především v posledních měsících těhotenství – vaší výsadou. Vaše tělo totiž v rámci příprav na porod produkuje hormon relaxin, který mimo jiné lehce uvolní i vaše klouby. Včetně těch kyčelních. Přidejte k tomu velké břicho a kila navíc a rovnice pro kachní chůzi je úplná. Ani ta vám ale nezůstane!

...vám nejspíš povyroste noha.

A hned zkraje upozorňujeme, že na rozdíl od předchozích „radostí“ tahle už vám může i zůstat. Ano, velikost chodidla se většině těhotným ženám změní. Směrem nahoru. Jednak za to může již zmíněný relaxin, jednak nárůst hmotnosti a do třetice i otoky, které vás s největší pravděpodobností budou těhotenstvím rovněž provázet.

...budete mít tmavou čáru na břiše.

Přes těhotné bříško se vám začne víc a víc rýsovat jakási tmavá čára, která vede od pupíku až dolů. Říká se jí „linea nigra“ a objevuje se okolo pátého měsíce (plus minus). Souvisí s hormonálními změnami ve vašem těle (konkrétně s vyšší hladinou estrogenu). Po porodu bude ještě nějaký čas patrná, ale do roka by zase měla zmizet úplně.

...vám spousta cizích lidí bude sahat na břicho.

A nemáme na mysli lékaře a další zdravotníky. Stane se to klidně i u cizích lidí. Z nějakého důvodu se stále drží pověra, že sáhne-li si někdo na těhotné břicho, bude mít štěstí, v případě žen toužících po potomkovi že do roka také otěhotní. Pokud vám to není příjemné, prostě na to své okolí upozorňujte. Je to vaše tělo!

...sex po porodu bude bolet. Opravdu bolet.

Některé ženy dokonce mluví o tom, že první sex po porodu prožívaly ještě mnohem bolestivěji než první sex vůbec (a tedy ztrátu panenství). Na vině jsou opět hormony – při kojení klesá hladina estrogenu a s ním i naše libido, ale navíc i zvlhčení pochvy. To vše může vyústit v nepříliš příjemné zážitky. Naše tělo zkrátka nechce dopustit, abychom hned zase otěhotněly, a tak nám neusnadní ani „sex pro zábavu“. Nebojte, vše se časem srovná (a navíc existují lubrikační gely apod., že).

...po porodu vám začnou padat vlasy.

Ale nebojte, je to přirozené a rozhodně neskončíte s pleškou! Ve skutečnosti se vaše vlasy vracejí do normálu – během těhotenství byly krásné, bohaté, skoro nevypadávaly. A tak je najednou hrst vlasů v hřebenu obrovský šok. Přeci jen jste tomu pohledu za těch 9 měsíců odvykla.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat