Sex v těhotenství není nuda aneb Jak se mají milovat těhulky

„Jsem v pátém měsíci těhotenství. Na milování mám chuť, ale bojím se, abych svému dítěti neublížila. Může se něco stát?“ ptá se čtenářka Lenka. Proč by mělo? V těhotenství se někdy sexuální život stává lepším než předtím!

O sexu během gravidity se toho vždycky hodně napovídalo. A většinou se to týkalo zákazů a omezení. Naštěstí s pokrokem doby dochází i k většímu uvědomění a osvětě nastávajících maminek, které se nesmyslů a předsudků zbavují. I když…

Jediná překážka? Rostoucí bříško!

„První trimestr znamená únavu. Měla bych jen zvracet a spát,“ čtete na internetu, a připadáte si divně, když vám hlavou prolétne myšlenka na sex. Nepodléhejte obecným radám! Jestliže se na mazlení cítíte, není co řešit – běžte do toho. „Obecné rady a popisy se s realitou vždy neshodují, co platí pro jednu, je u druhé jinak,“ konstatuje sexuolog Zlatko Pastor. A dodává, že normálně probíhající gravidita nevyžaduje žádná speciální omezení. Podle něj se sex může provozovat jako kdykoli předtím. Samozřejmě s přihlédnutím na zvětšující se bříško, které převážně na konci těhotenství „překáží“ při některých sexuálních polohách. V prvních šesti měsících je to ale to snadné – nic moc se nemění.

Polohy pro těhulky

Později se na tělesné změny musí brát ohled. Optimální jsou polohy „na všech čtyřech“ čili tak zvaná psí poloha a všechny varianty poloh zezadu. Při opravdu objemném bříšku je vhodná pozice „lžic“, při které leží milenci na boku za sebou. „Na koníčka“ se líbí převážně těm maminkám, jenž při ležení na zádech pálí žáha či trpí závratěmi. Proč ne? Vyřádit se mohou i takhle. Akorát je nutné připomenout, že při jezdeckých polohách všeobecně může dojít k odlišnému pocitovému vnímání – v porovnání s obdobím před otěhotněním. Zhruba po dvanácti týdnech gravidity totiž dochází ke značnému zvětšení vaginy. Nic nebude jako dřív…

Milování v průběhu jednotlivých období

První trimestr
Prsa mohou být choulostivá.
Sexu se mezi 10. a 14. týdnem vyvarujte, pokud jste v minulosti prodělala potrat.
Orgasmus plod nepoškodí.

Druhý trimestr
Pro sex nejpohodlnější období.
Většinou se zvyšuje chuť na milování, ale není to pravidlem.
Zkuste všechny obvyklé polohy a nechte partnera, aby vám namazanými prsty masíroval hráz, což podporuje uvolnění pánevního svalstva.

Třetí trimestr
Technicky je souložení problematické kvůli velikosti bříška.
Milování blízko data porodu může proces urychlit, ovšem už pokud jste v minulosti měla porodní bolesti.

Kdy se nemilovat?

V některých (výjimečných) situacích je vhodné se sexuálním životem přestat.

Na pozoru buďte v těchto případech:
- opakující se krvácení
- předčasné děložní stahy
- bolest při močení signalizující zánět močových cest
- svědivý výtok jakožto důsledek pohlavně přenosné choroby
- přetrvávající psychický blok vyvolaný obavami o nenarozené dítě (lámání přes koleno neprospěje nikomu)

Jinak se ale milujte od prvního dne těhotenství po ten poslední! Dítěti to nijak neublíží. Mužské mýty, že penis plod šimrá po hlavě, jsou liché. Neřiďte se ani „zaručenými“ informacemi, že těhotenství zvyšuje či naopak snižuje ženskou touhu. Každá nastávající maminka to má jiné. Některá sex vyhledává víc, jiná méně. Jedna v těhotenství prožije svůj první orgasmus, druhá na něj marně čeká.Vždy se proto řiďte instinktem a selským rozumem.
TIP Bety: Máte trápení s láskou? Byl vám nevěrný? Řešíte krizi ve vztahu? Poraďte se s naší poradkyní na lásku a vztahy Evou!






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat