Babské rady pronikly i do oblasti sexu

Bolest z rozchodu vyřeší procházka, líbání je nebezpečné, žena má po návratu svého muže domů mlčet! A co dalšího radil prvorepublikový ženský časopis svým čtenářkám? Jeho pohled na přátelství mezi mužem a ženou vám vyrazí dech!

Hvězda československých paní a dívek (1), což byl prvorepublikový týdeník určený pro ženy vycházející v letech 1925–1935, měl již tenkrát odpověď téměř na všechno. Jak se kdysi pohlíželo na partnerství, lásku, rozchody nebo intimnosti? Některé špeky z jeho prvních čísel vás dostanou (2)!

Touha po lásce neplatí pro všechny

„Tak jako je mnoho dívek a žen, které touží po muži a po jeho lásce, tak je mnoho žen, které se nikdy opravdu nezamilují a které i největší mužova láska zanechává bez účasti, chladnými. Co je toho příčinou? Třeba rozeznávat hlavní příčiny dvě: vrozený už základ povahy a vliv okolností. Muži jsou v tom ohledu skoro všichni stejní, vyjma abnormality, touží po ženě a její lásce.“ Tak ale i jo. Důkaz o tomto tvrzení se objevil o 28 let později…

Duchovní otec časopisu Playboy Hugh Hefner „o okolnostech“ touhy a zhrzené lásky ví svoje. Není tajemstvím, že jeho slavný měsíčník v roce 1953 vznikl proto, že ho v šestnácti odmítla dívka, o kterou stál. Tak si později založil hanbatý časopis, který ho měl u žen zviditelnit a zpopularizovat. Povedlo se. Jeho „lásky ho nezanechávaly bez účasti“ ani v úctyhodném věku. Škoda, že jeho magazín nevycházel o mnoho let dřív. To by byl fičák… A jak to tenkrát bylo s ukončením vztahů?

Rozchody? Vyřeší je procházka!

„S rozchodem je to jako s rozbitou vásou: léta zdobila vaší světničku, léta jste do ní ukládali květy. Byla nejmilejším předmětem vaší domácnosti a najednou prudkým nepředloženým pohybem srazili jste ji dolů. Dnes se vám ve hněvu zdá, že pro vás nebude rozchod nic znamenati, zítra už poznáte jeho tíhu a docela všední věci připomenou vám ztracené štěstí. Než se rozejdete, přejděte desetkrát pokoj, přečtěte si dopisy, které vám byly nejmilejší, vyjděte si na procházku po pěšince, a pak, až se vrátíte, pak už na rozchod nebudete myslit.“ Jako vážně?

Mimochodem, za rok 1930 byly vydány „Zprávy Státního úřadu statistického“, které apelovaly na to, že počet rozvodů se blíží dobám po válce. Ve zmíněném roce bylo rozvedeno 5312 manželství, o rok dřív 4862. Schválně, kolik lidí se po rozchodu procházelo po pokoji.

Námluvy, nestálost, nevěry. Kdo za to může?

Říká se, že žena by vždy měla zůstat ženou. Tak možná proto vztahy neklapaly tenkrát a ani dnes!

Muži a ženy. Nuže, kdo je lepší? Kdo horší? Příčinou jepičího života dnešních lásek mezi mladými muži a dívkami je trochu podivný. Dívenky si totiž usmyslely, že se budou opičiti po mládencích a také tak činí jak povahou, zvyky, zlozvyky, tak zábavou, mluvou, úpravou vlasů – zkrátka kde se to dalo. Chybí jim ryzí ženskost. Dívkám by prospělo víc životní filosofie, nemají žádný životní program, a proto jsou později nešťastné.“ Chudáci dívenky. Myslely jen na vdavky, ale musely se řídit i určitými pravidly. Zkuste je aplikovat ještě dnes večer….

Jistý doktor Šimsa, který do magazínu napsal slupek o nevěře, výrazně apeloval na způsob, jakým by ženy měly své partnery držet v lati: „Radím vám, abyste neodpouštěly mnoho, i když milujete. Přísnost byla vždy a musí být i nadále.“ Asi chytrý chlapík…

Co dělat, když přijde z práce? Holky, mlčte!

Některé principy fungujícího vztahu se s dobou příliš nemění. Co říkáte na dobrou večeři pro muže, pivko a televizi? Takhle je to nastavené už hodně dlouho!

Po každé práci se dostavuje únava. A jediným, nejlepším zotavením jest – okamžitý klid a jídlo. Žena, která mužovi ihned s klidnou, usměvavou tváří, beze všeho vyptávání předloží jídlo chutně upravené, ne příliš horké ani studené a nechá ho třebas o samotě se najísti, jistě se mu nejvíce zavděčí. Zejména tehdy, když přijde muž z práce, dvojnásob platí staré pořekadlo: Mlčeti zlato!“ Tak si laskavě nechte ty poznámky o nevyneseném koši, jo? A až si najdete nového kamaráda, nejdřív s ním skočte do postele!

Přátelství mezi mužem a ženou. Záhada objasněna!

Kamarádství, které začalo láskou, je sympatičtější. Muž a žena, kteří mají mezi sebou svůj styk dokonale vyřešen (třeba manželé), mohou si být v určitých chvílích dobrými kamarády. A není to zase nic jiného než potvrzení naší these, že kamarádství je možno tam, kde je v tu dobu vyloučen sexuální poměr.“

Některé vize Hvězdy byly už tenkrát děsně pokrokové, ovšem netýkalo se to všeho. Třeba takové „hubičky“…

Líbání jen doma a tajně

Proč se lidé dnes tak rádi líbají? Je to špatný zvyk, od něhož musíme upustiti, chceme-li lidstvo zachrániti před záhubou. Tak to aspoň míní Liga proti líbání, jež má své sídlo v Paříži. Líbání je nebezpečné a za jistých okolností dochází z něho i docela ke sňatku.“ Jak roztomilé!

Zdroj: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Hvězda_československých_paní_a_dívek, (2) www.digitalniknihovna.cz/mzk/periodical/uuid:22d22a80-75fb-11e8-9690-005056827e51







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat