Ranní káva versus sex. Co je lepší?

Probouzíte se po ránu šálkem horké kávy? Pak pro vás máme alternativu! Podle některých výzkumů vás totiž ranní milování s partnerem či partnerkou nakopne mnohem lépe!

Možná se to zdá jako protimluv – sex je vlastně fyzická aktivita, a tak bychom po ní měli být teoreticky unavení a bez energie. Kdepak vesele vstávat do práce! Jenže skutečnost je někde jinde. Ranní milování totiž s klidem konkuruje i našemu oblíbenému rannímu nápoji – kávě.

Jak je to možné?

Zlepší náladu

Aktivity, které nám přinášejí potěšení, nám snadno vykouzlí úsměv na rtech. A sex rozhodně není výjimkou! Podle britské studie z roku 2010 milování odbourává stres a úzkosti (před namáhavým dnem v práci ideální) a snadno zlepší náladu. Můžeme za to vděčit oxytocinu, hormonu štěstí. Navíc nás milování sblíží s partnerem či partnerkou – a je něco hezčího, než začínat den s pocitem, že nás někdo opravdu miluje?

Omladí

Lidé, kteří se oddávají pravidelně rannímu sexu, vypadají o pět až sedm dní mladší než jejich vrstevníci, kteří si na milování po probuzení zrovna nepotrpí. Podle dr. Davida Weekse z Royal Edinburgh Hospital, který vedl na toto téma výzkum, má nejlepší efekt milování ráno třikrát týdně, především u partnerů ve věkové skupině 40 až 50 let. Sex totiž mimo jiné podporuje tvorbu toho správného koktejlu hormonů, díky němuž máme pevnější a vypnutou pleť.

Spálí kalorie

Sex je vlastně pohybová aktivita. A všude se přeci doporučuje cvičit po ránu! Podle studie uveřejněné v časopise PLoS One spálí muž během milování v průměru 4,2 kalorie za minutu, žena pak 3,1 kalorie za minutu. Když se to tak vezme, je sex účinnější než například chůze (i když co si budeme namlouvat, běh přece jen nenahradí). Nicméně pokud si nedovedete představit, že byste ráno vyskočili z peřin do tenisek a vydali se běhat, máte skvělou alternativu!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat