Stereotypy ovládají i sex: Muži ho nadhodnocují, ženy podhodnocují

06.04.2017 | Sex a vztahy

Pohlavní stereotypy jsou ve společnosti tak silně zakotveny, že i na Západě v jednadvacátém století je žena chlubící se mnoha sexuálními partnery děvkou, zatímco muž borcem. Od žen se stále očekává, že budou svůj sexuální život podhodnocovat a tvářit se jako nezkušené naivky, zatímco muži nadhodnocovat a tvářit se jako přeborníci. Tato očekávání paradoxně působí v obou pohlavích tlaky a úzkosti a jejich sexuální život decimují.

Muži mající hodně sexuálních partnerů jsou svými vrstevníky stejného pohlaví hodnoceni pozitivněji. Muži mezi sebou posilují koncept rozsévačů semene a klátičů žen na potkání. Naopak ženy ze svého středu vytěsňují ty, které jsou v sexuálním životě liberální a netají se tím, že střídají partnery a svou sexualitu si užívají.

Jenže muži, kteří sexuálně promiskuitní a dobývační nejsou, a ženy, které naopak takové jsou, pak trpí vyloučením ze společnosti, pocity méněcennosti a úzkostmi. Výsledkem toho podle nové studie z Michiganu je, že muži i ženy stále lžou. Muži počet sexuálních partnerů a frekvenci pohlavních styků nadhodnocují a ženy naopak podhodnocují.

Negativními důsledky dvojího standardu je také to, že muži se ve snaze působit mužněji dopouštějí mnohem častěji rizikového sexuálního chování. Odmítání kondomu a promiskuita s neznámými partnerkami, které znají sotva pár hodin, je v jejich skupině vnímáno jako mužné chování. Machismus ale vede k šíření pohlavně přenosných chorob.

„U mužů je také mnohem přijatelnější nevěra stálé partnerce, je to kanec či hřebec, zatímco nevěrná žena je coura či děvka,“ shrnuje jeden z autorů výzkumu doktor psychiatrie Shervin Assari z University of Michigan.

Stereotypy škodí zdraví

Jak se zdá, nejde jen o to, že se na muže a ženy stále pohlíží v oblasti sexu dvojím metrem. Vědci dokázali, že pohlavní stereotypy mohou dokonce poškozovat zdraví! Jak?

Existuje totiž vztah mezi vyhraněnými, ryze mužskými a ženskými vzory chování a rizikovým chováním souvisejícím s vyšším rizikem onemocnění rakovinou. Platí to zvláště u mládeže, jak prokázala studie z Harvardovy univerzity.

Styl macho vyznávající muži totiž třeba častěji kouří cigarety (vyšší riziko rakoviny plic) a velmi holčičí typy žen dbající příliš na vizáž a módní trendy zase častěji navštěvují solária (vyšší riziko rakoviny kůže).

Dívky, které se vnímají velmi femininně, častěji navštěvují solária, ale třeba se také mnohem méně pohybují, což obojí zvyšuje riziko rakoviny,“ tvrdí autoři výzkumu z Harvardovy univerzity.

Vztah mezi pohlavně vyhraněnými stereotypy a rakovinou prokázali analýzou chování devíti tisíc mladých osob.

„Chlapci, kteří chtějí být mužní, častěji kouří a konzumují více červeného masa,“ dodávají autoři výzkumu.

Z výzkumu harvardských vědců také vyplývá, že vyšší riziko vykazují rovněž outsideři – příliš zženštilí chlapci a naopak velmi nežensky se chovající dívky nebo osoby gendrově neidentifikovaní či s menšinovou sexuální orientací. „Ti také více kouří a méně dbají na své zdraví, a to právě proto, že bojují s vyloučením ze společnosti,“ tvrdí autoři z Harvardovy univerzity.






Celkem 7 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat