Sexuální praktiky, u kterých (ne)hrozí nákaza žloutenkou

09.04.2010 | Sex a vztahy

Ačkoliv je riziko nákazy virovou hepatitidou C při pohlavním styku na rozdíl od žloutenky B nízké, není nulové. Proto je namístě opatrnost.

Věrnost se vyplatí

Nejúčinnější zbraní proti nákaze žloutenkou je bezesporu partnerská věrnost. Při stálém vztahu s jedním sexuálním partnerem je totiž riziko virové hepatitidy téměř nulové. Opak přichází s častým střídáním partnerů, které riziko nákazy rapidně zvyšuje. Stejně tak se riziko zvyšuje i při praktikování nechráněného sexu. Virová hepatitida se totiž přenáší nejen krví, ale i různými tělesnými tekutinami. Proto je lepší na některé rizikové praktiky raději zapomenout.

(Ne)bezpečné polibky

I při líbání se lze žloutenkou nakazit. Stačí k tomu oděrky v ústech, aft nebo prasklina na rtu. Při intenzivním francouzském líbání totiž může dojít k přenosu kapkou krve právě ze zranění v ústech. Podobně rizikový je z hlediska nákazy i orální sex. Virus se totiž přenáší jak spermatem, tak i poševními sekrety. Riziko spočívá především v kontaktu tekutin se sliznicí úst než přímo s cestou do žaludku. Žaludeční šťávy totiž obsahují kyselinu chlorovodíkovou, jež zabíjí většinu choroboplodných zárodků, které polkneme, viry virové hepatitidy nevyjímaje.

Pozor na poranění

Rizikový pro nákazu žloutenkou je i nechráněný anální styk. Při něm totiž může dojít nejen k přenosu hepatitidy A, která se přenáší orálně-fekální cestou, ale kvůli možnému poranění sliznice konečníku i k přenosu žloutenek B a C. Daleko nebezpečnější je ale nechráněný pohlavní styk během menstruace. Při něm se totiž penis dostává přímo do styku s krví, která, pokud obsahuje viry, představuje velmi vysoké riziko nákazy.

Pamatujte na bezpečný sex!

Na druhou stranu patří mezi bezpečné sexuální techniky například vzájemná masturbace a také vše, při čem nedochází k možnosti poranění a potřísnění se krví. Důležité je zejména se při styku chránit. A to nejlépe používáním bariérové antikoncepce. Hormonální antikoncepce totiž přenosu žloutenky, jak si někteří myslí, rozhodně nezabrání.

Zdroj: www.virova-hepatitida.cz






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat