5 dobrých důvodů, proč je líbání tou nejlepší aktivitou

19.05.2017 | Sex a vztahy

Dohání vás smutek, věčně se v poslední době cítíte pod psa, trápí vás zubní kazy a snížená imunita, a navíc partner se vám vzdaluje? Málo se líbáte! Jak a proč to okamžitě napravit? Povolené je i štípání a kousání!

Líbání je bezesporu jednou z nejosobnějších a nejintimnějších aktivit, což dokazuje i průzkum, který uveřejnil německý dámský časopis Freudin. V něm se píše, že každá třetí žena pouhý polibek považuje za nevěru. U mužů toto negativně zabarvené slovo „nevěra“ prý znamená až noc strávená s cizí ženou. Asi věc priorit…

Ať už si o polibcích a kontaktu úst s jinými ústy myslíte cokoli, oždibování, okusování a ocumlávání patří k velmi smyslným činnostem, které navíc vykazují zdravotní a partnerské benefity. Co byste měli udělat v případě krize? Nakloňte hlavu k jedné straně a zakousněte se… Bude vám k akci stačit těchto pět pádných důvodů?

1. Líbání snižuje stres

Líbání podle zjištění vědců snižuje stresový hormon kortizol a zvyšuje hladiny serotoninu v mozku. Některé vědecké práce potvrzují, že zmírňuje úzkost a má podobné výhody jako meditace.

2. Líbání dělá lidi šťastnějšími

Den blbec v práci? Obejměte partnera a „vezměte“ si z něj to nejlepší! Líbání zlepšuje náladu tím, že zvyšuje endorfiny, což jsou hormony vyvolávající pocit štěstí. Skvěle to vystihl jistý neznámý autor: „Štěstí je jako polibek  je nejlepší, když ho věnujete někomu jinému.“

3. Líbání udržuje ve formě

Zlepšuje imunitu uvolněním protilátek, které zabíjejí bakterie. A podle odborného časopisu Microbiome líbání taky pomáhá předcházet zubnímu kazu tím, že zvyšuje produkci slin, jež omývají chrup. Zároveň bylo prokázáno, že lidské sliny vylučují přírodní antibiotika. Jedinou podmínkou je samozřejmě spojit své rty se rty milované osoby. Pak už léčbě, ať už za jakýmkoli účelem, nic nebrání!

4. Líbání uklidňuje a podporuje potěšení

Již pár vlhkých polibků zvyšuje hladinu oxytocinu, jinak známého jako hormonu lásky. Líbání mimo jiné snižuje i bolest a způsobuje pocity radosti. Dochází k tomu tak, že se při něm uvolňuje dopamin.

Debby Herbenick americká vědkyně, sexuální poradkyně a odbornice na lidskou sexualitu dokonce hlásá, že kdy se dva líbají „na francouzský způsob“, okamžitě se u nich vyvolá silná emociální reakce, jež nutí muže i ženu ke chlípnějšímu pokračování a „páření“. Každá pusa se tedy může stát spouštěčem divokých hrátek. To je prostě dané jako noc a den!

5. Líbání posiluje vztahy

Jste spolu hezkých pár let, ale nějak ta původní láska vyčpěla? Málo se líbáte. Promazlete se nocí z pátka na sobotu a věnujte svému partnerství jednoduchou terapii polibky. Líbání podporuje vztahové pouto a některé studie dokonce poukazují na fakt, že dvojice, jež se pravidelně líbají, žijí o pět let déle. Proto zkuste třeba tohle…

Praktikujte hluboké polibky, které stimulují partnerovy rty, jazyk a vnitřek jeho úst. Vytahujte jazyk ven a vzápětí ho zase vsuňte do jeho úst a dotkněte se jazyky. Vzrušujte ho líbáním zadní části jeho krku, uší a víček, pokračujte k zádům, přejděte na ramena, bradavky, břicho, na vnitřek stehen a genitálie.

I jemné kousání a štípání je vynikající, ve většině případů by se však nemělo uplatňovat na velmi citlivých místech. (A propos, ankety odhalují, že někteří lidé dokonce pravidelně dosahují orgasmu při negenitálním líbání. U jiných pocity nejsou tak intenzivní, ale přesto velmi příjemné.) Pořád je vám to málo? Chcete další důkazy o tom, že líbání je tou nejlepší aktivitou ze všech?

Top 10 důvodů, proč upřednostnit líbání

  • snižuje krevní tlak,
  • snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu,
  • zvyšuje hladinu serotoninu (hormonu štěstí),
  • snižuje bolest,
  • zvyšuje hladinu oxytocinu (hormon lásky, věrnosti a důvěry),
  • zlepšuje imunitu,
  • bojuje proti virům a bakteriím,
  • zvyšuje hladinu dopaminu (hormon příjemných pocitů a dobré nálady),
  • zamezuje vzniku zubního plaku,
  • snižuje úzkost.

Trápí vás nedostatek sebevědomí, máte pocit, že vaše tělo není takové, jaké byste si představovali, bojujete neúspěšně s některými problematickými partiemi? Jste nešťastní v partnerství, v sexu, máte pocit, že jste na světě úplně sami a nikdo vám nerozumí?

Pak právě vám je určena poradna Enja, kde vám přední čeští odborníci pomohou najít odpovědi na otázky a potíže, které vás trápí.

Položte svůj dotaz Enje již dnes!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:19
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:42
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:41

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat