Muži chtějí sex více než ženy. Ale ne, když jsou unavení

04.08.2017 | Sex a vztahy

O ženách se tvrdí, že se častěji vymlouvají na únavu, aby se vyhnuly sexu, na který nemají náladu a chuť. Jenže výzkumy vědců z Yaleovy univerzity naznačují, že evolučně je tomu naopak. Unavené ženy jsou svolnější k sexu než unavení mužové.

„Po probdělé noci to mohou být ve skutečnosti muži, kteří dávají přednost spánku před nocí plnou vášně,“ tvrdí autoři z Yaleovy univerzity.

Vycházejí přitom z výzkumu genetického modelového organismu mouchy octomilky. U něj prokázali, že unavení a nevyspaní samečci odmítají páření mnohem častěji než unavené a neodpočaté samičky. A přestože se jedná o pozorování u hmyzu, bude mít podle autorů význam také pro člověka, neboť se jedná o evoluční mechanismus.

„Organismus zvládne dělat jen jednu věc v danou chvíli. My jsme objevili neurologické propojení, které řídí mezihru mezi pářením a spánkem. Zdá se, že jakmile má jedno chování vyšší biologickou sílu, pak potlačuje to druhé chování. A u samců má spánek a odpočinek přednost před sexem,“ tvrdí profesor Michael Nitabach z Yaleovy univerzity.

Deprese po sexu? Týká se i mužů

Tak jako výmluvy na únavu se v souvislosti se sexem připisují hlavně ženám, tak tomu bylo donedávna i v případě takzvaných poskoitálních depresí. Jenže nedávný výzkum odhalil, že se týkají i našich mužských protějšků!

Muži mají pověst těch, kdo po souloži nejčastěji odpadnou jako králíci a ponoří se do hlubokého kómatu. Ženy pak leží vedle nich a mnohých se zmocňuje smutek či přímo deprese. Tento stav ale není vzácný ani mezi muži. Podle australských vědců postkoitální depresí trpí více mužů, než se dosud soudilo.

Odborně se tomuto stavu říká postkoitální dysforie a provází jej smutek, úzkost a plačtivost. A teprve v posledních letech, kdy se muži obecně přestávají bát projevovat emoce a hovořit o nich, přibývá těch, kteří přiznají, že jsou po souloži depresivní a podráždění.

„Existuje celá řada reakcí v době bezprostředně po souloži, které říkáme fáze rezoluce. Někteří lidé se rádi mazlí, jiní jsou raději sami a další skupina může zažívat deprese po souloži,“ tvrdí profesor Robert Schweitzer z Queensland University of Technology v Brisbane.

„Smutek, který mohou někteří muži po sexu cítit, je způsoben často silným rozdílem mezi potěšením ze vzrušení či pocitem superhrdiny a stavem, kdy hormony dobrých pocitů začnou v těle prudce klesat,“ vysvětluje psychoterapeut Phillip Hodson.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat