Bonusové vedlejší účinky sexu

Jací jsme po milování? Příjemně znavení, plní energie, šťastní, usměvaví, relaxovaní, zamilovaní… Tedy většinou. Ovšem spousta lidí na svém těle pociťuje také účinky, se kterými tak nějak nepočítá. Které nezvyklé vedlejší účinky sexu jsou nejčastější?

Zostřený čich

Máte pocit, že je po milování svět nejen tak nějak barevnější, ale i voňavější? Možná se vám to vůbec nezdá! Během orgasmu totiž naše tělo uvolňuje hormon prolaktin, který – kromě jiného – způsobuje, že náš mozek získává mnohem lepší čichové schopnosti (1).

Zajímavé také je, že v tomto procesu nejde ani tak o orgasmus samotný. Podle studie (2) uveřejněné v časopise Biological Psychology je hladina prolaktinu až o 400 procent vyšší, pokud člověk vyvrcholení dosáhne během milování s partnerem/partnerkou, než když zažije orgasmus během masturbace.

Depresivní myšlenky

Většina lidí očekává, že jim po sexu bude prostě úžasně. Jenže jsou případy, kdy se naopak cítíme pod psa! Pocity deprese, úzkosti, zvýšená melancholie, nebo dokonce agresivita byla nejdříve popsaná u žen, nicméně jak se ukazuje, ani u mužů není tak vzácná, jak se kdysi odborníci domnívali.

Jak uvádí výzkum (3), jehož závěry přinesl odborný časopis Sexual Medicine, alespoň jednou za život se s postkoitální depresí setká téměř polovina žen! A okolo 5 procent pak zažívá tyto pocity častěji. Studie podobného stavu u mužů jsou zatím v plenkách, ale už nyní je jasné, že ani pánové nejsou depresivních myšlenek po orgasmu tak docela ušetřeni.

Výpadky paměti

Že si bezprostředně po sexu nějak nemůžete vybavit téměř ani své jméno, to je v pořádku a není na tom nic neobvyklého. Ovšem existují případy, kdy člověk úplně ztratil paměť! Před pár lety popsal časopis Journal of Emergency Medicine (4) příběh ženy, jež se na pohotovosti objevila kvůli tomu, že si nemohla vybavit posledních 24 hodin svého života. Poslední, co si byla schopná vybavit, bylo milování s manželem.

Ačkoli je taková amnézie poměrně ojedinělá (ročně postihne 3 až 5 lidí ze 100 tisíc), vyskytnout se může (5). Naštěstí se paměť po několika hodinách zase obnoví a člověk už nemá žádné jiné obtíže či následky. A co si budeme namlouvat – užívat si sex tak, až z toho dočasně ztratíme paměť, to nezní jako něco extra nepříjemného…

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507829/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16095799/, (3) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/0092623X.2018.1488326, (4) wwwpubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18829203/, (5) www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(05)60376-5/fulltext







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat