Muži trpí více neplodností, když žijí u rušných cest a tráví čas v kolonách

Zplodiny výfukových plynů a zvláště z dieselových motorů jsou velmi nebezpečné nejen pro dýchací a oběhovou soustavu a nejsou jen viníky mnoha typů rakoviny, ale stojí také za neplodností milionů mladých mužů. Podle britských a tchajwanských urologů totiž muži žijící u rušných křižovatek a komunikací nebo ti, kteří často tráví hodiny v kolonách, jsou velmi často neplodní. Viníkem jsou zplodiny z výfukových plynů, které ve větší míře vdechují.

Postiženým mužům by přitom mohlo pomoci přestěhovat se z rušného města na venkov a několik let tam pobývat. Změny ve spermatogenezi vyvolané zplodinami z výfukových plynů jsou totiž zvratné.

Tchajwanští urologové vyšetřili sperma 6,5 tisíce mužů a vztáhli ho k mnoha rizikovým faktorům, mimo jiné k místu života daného muže. Vztah mezi neplodností či velmi špatnou kvalitou ejakulátu a životem u rušných křižovatek a komunikací byl silný i po zohlednění ostatních rizikových faktorů pro neplodnost.

„Když si uvědomíme všudypřítomnost znečištění vzduchu, vliv malých částic PM2,5 na normální morfologii spermií, pak můžeme pozorovat výrazné zvýšení neplodnosti u mužů,“ tvrdí autoři výzkumu.

Rána pro sebevědomí

Zatímco strach z neplodnosti měly v historii především ženy, dnes je podle průzkumů jasné, že obavy z toho, že by nepřivedli na svět potomka, trápí i muže. Většinu mladých mužů dneška děsí nejvíce fakt, že v momentě, kdy se začnou pokoušet s partnerkou o dítě, nezdaří se. A přijde na řadu vyšetření plodnosti, které prokáže nedostatek kvalitních spermií v ejakulátu. Ať je příčina mužské plodnosti jakákoli, vždy má negativní vliv na mužství a sebevědomí.

Za pětadvacet let se mezi dvěma generacemi zhoršila kvalita ejakulátu mužů na Západě o šedesát procent. To je drastický pokles znamenající, že populace v západních zemích čelí neplodnosti a vymírání. K tomu navíc ženy začínají rodit první potomky stále později, což ještě dále zvyšuje riziko neplodnosti obou pohlaví. U mužů zvláště působí zhoubně na plodnost pesticidy a umělá hnojiva, těžké kovy, exhaláty v ovzduší, látky obsažené v plastových obalech, nezdravý životní styl, kouření, obezita a další.

„Tato data nás dnes upozorňují, abychom se v poslední vteřině vzpamatovali. Pokud nezměníme drasticky svůj životní styl a zátěž chemikálií kolem nás, budoucnost pro nás přestane existovat,“ věří doktor Hagai Levine.

„Je to obrovský problém pro koncept mužnosti a sebevědomí u mužů, protože muži si plodnost spojují s vitalitou, pokud nejsou plodní, nejsou dost zmužnělí a myslí si, že také nejsou dost dobří milenci. Neplodnost decimuje mužskou psychiku,“ tvrdí profesorka Sheena Lewis z Britské andrologické společnosti v rozhovoru pro deník The Mail.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat