Teenageři a sexting. Podle odborníků nic nenormálního

Časy se mění. Zatímco před několika lety se mladiství bavili sportem nebo sbíráním kdečeho, dnes mají úplně jiné zájmy. Posílají si mezi sebou erotické fotky a vůbec si neuvědomují, že je může kdokoli zneužít! Nerýsuje se i vám doma pořádný problém?

Termínem sexting se označuje elektronické rozesílání textových zpráv, fotografií či videí se sexuálním obsahem. Zkrátka a dobře, jedná se lechtivou podívanou, kterou si dopřávají třeba dlouholetí partneři, aby protáhli stojaté intimní vody. Jenže co když se takhle obveselují i děti? Pak je zřejmě něco hodně špatně.

Technika jako nepřítel

Jste přesvědčení o tom, že vaše dítě by tohle ani ve snu nenapadlo? Že ho nějaké „čuňačinky“ vůbec nezajímají? S takovým optimismem buďte obezřetní, neboť v dnešní době plné moderních technologií je možné zkrátka všechno. Svět žije internetem a náctiletí prý tím, že mají spoustu možností ke zhlížení, přenosu i tvorbě erotických materiálů. Na tento znepokojivý jev poukázala americká studie, která je pro rodiče hodně velkým tématem k zamyšlení.

Erotika jako hobby dnešní doby

Výzkumníci provedli důkladnou analýzu celkem 39 předchozích mezinárodních průzkumů uskutečněných mezi lety 2009 až 2016. Do rozsáhlé studie bylo zapojeno na 110 tisíc účastníků do 18 let. Téma bylo jasné dané – mládí a sexting. Po přezkoumání všech závěrů, statistik, dat a veškerého získaného materiálu odborníci došli k názoru, že doba se mění. A že k erotice už nemají blízko jen dospělí, ale také mladiství. Jak moc?

Kdo není sexy, není cool!

Po ukončení výzkumu vyplulo na povrch, že přibližně 15 % dospívajících odesílá erotické zprávy a celých 27 % je zvesela a rádo přijímá. Tato „záliba“ je nejvíce v kurzu u jedinců mezi 15 a 18 lety. Převážná většina sextingu je pak rozesílána prostřednictvím chytrých mobilních telefonů, který vlastní zhruba 95 % omladiny. Hodně alarmující je také fakt, že dívky tak prý činí z jednoho prostého důvodu – podléhají tlaku svých mužských vrstevníků. Další problém, a to vskutku nebezpečný, se však rýsuje i jinde.

Tohle musí vidět i kámoši!

Jeden z osmi mladých vyznavačů sextingu uvádí, že když obdrží lechtivé fotky či video, bez souhlasu autora je s klidem přeposílá dalším osobám. Jenže jakmile taková provokativní data kolují po síti a žijí si vlastním životem, může je zneužít prakticky kdokoli a kdykoli.

„Toto téma by mělo být naléhavé hlavně pro rodiče, neboť čelí velké hrozbě, že intimní snímky jejich dětí budou zneužity. S dospívajícími je potřeba vést rozhovory o sexu, sexuálním chování, a hlavně o tom, že není v pořádku, aby je někdo nutil vytvářet nebo sdílet erotický materiál. Snažte se jim vysvětlit fungování digitálního světa a všechny hrozby, které to přináší,“ doporučuje spoluautorka studie a zároveň psycholožka Sheri Madigan působící na kanadské univerzitě v Calgary.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat