Modřina na krku. Co dermatologové doporučují na cucfleky

I když už dávno nejste v pubertě, stát se to může. Partner si dá pár skleniček, dojde na milování a vy se ráno probudíte s modřinkou na kru. Co dělat, aby se vám na pracovní poradě nevysmáli?

"Cucflek" je v podstatě modřina. Když kapiláry (mladistvé drobné krevní cévy) podstoupí nějaké trauma, v tomto případě silnější sání či kousání, uvolní krev pod kůží. Následně na to se vytvoří modřina. Jak v takovém případě postupovat?

Spásná arnika

Dermatologové říkají, že pro začátek můžete krém s arnikou a vitaminem K. Výzkumy totiž potvrzují, že právě tato kombinace má na podlitiny a modřiny všeho druhu přímo blahodárný vliv. Otoky se zmenšují a dochází k ústupu modřiny. Nečekejte však, že po použití zmíněného krému "ozdoba" zmizí jako mávnutím kouzelného proutku. Bohužel. Budete muset použít kvalitní make-up či korekční tyčinku, abyste jej zakryli. Znamínko nebude viditelné nejdříve za pár hodin, v tom horším případě za pár dní.

Studená i teplá komprese

Mezi další možností patří ledový obklad. Namočte kousek bavlněné tkaniny do ledové vody a přiložte na postižená místa. Během dne několikrát opakujte – aspoň s pomocí kostek z mrazáku. Ošetření pokožky vždy věnujte aspoň 15 minut. Krevní cévy se co nevidět stáhnou a modřinka nezačne hrát všemi možnými barvami. Použít se dá naopak i teplá komprese. Vystavte se nějakému tepelnému zdroji (například biotronové lampě) a postižené místo „nahřívejte“. Pokoj byste měli mít zhruba do dvou dnů.

Fluor v roli zachránce

Řešení se nachází i v koupelně. Modřinu potřete pastou s fluorem, nechte 30 minut působit a poté smyjte. Večer proceduru opakujte. K lidovým radám patří i potírání inkriminovaného místa chlebovou kůrkou. Rozhodně je to levnější než drahá laserová léčba.

Během těchto sezení používají dermatologové určitý druh laseru, který se zaměřuje na krevní buňky, které se pod kůží spojily tak, že vytvořily onu zpropadenou modřinu. Laser pracuje na rozbití těchto krevních buněk, čímž urychluje hojení. Nutno však dodat, že většina lidí, kteří tento zákrok podstoupí, hlásí zlepšení až během několika dní. Navíc existují jistá rizika.

Léčba laserem může být nepohodlná a často se objevuje zarudnutí. Úspěch také závisí na tónu pleti. V tomto ohledu je lepší cucflekům spíš předcházet. Dermatologové tvrdí, že když rukou zatlačíte na místo, které vám partner před několika vteřinami sál, zastavíte již zmíněné sdružování krevních buněk. Cucflek tak bude mnohem méně nápadný.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat