Náplasti nebo nitroděložní kulička. Poznejte všechny možnosti antikoncepce

01.07.2018 | Sex a vztahy

Antikoncepce je nejvýhodnějším způsobem, jak zabránit nežádoucímu těhotenství a podpořit tzv. plánované rodičovství. Nejen kondomy či pilulky zabrání nechtěnému početí. V dnešní době existuje mnoho druhů, které jsou pohodlnější, než každodenně myslet na to, zda máte dostatek prezervativů nebo zda jste si ráno vzala pilulku. Některé z nich nezatěžují vaše tělo ani zbytečnými hormony.

Nitroděložní kulička

Nitroděložní kulička účinkuje stejným způsobem jako jiná nitroděložní tělíska, tedy zabraňuje otěhotnění lokálně, v děloze. Antikoncepční účinek zajišťuje měď z perel.

Nitroděložní kulička je vyrobena ze speciální slitiny s tvarovou pamětí, která se v lékařství používá již po dlouhou dobu, například k výrobě koronárních stentů a implantátů. Na tuto polymerem potaženou slitinu je umístěno několik měděných perel. Výhodou je, že je podstatně menší, než klasická nitroděložní tělíska a díky tomu lze kuličku zavést i bez umrtvení. Vydrží vám pět let a cena se pohybuje mezi 4500 a 5000 Kč.

Spermicidy

Další možností jsou spermicidy. Jde o lokální antikoncepci, která spočívá ve znehybnění spermií a v jejich zničení pomocí účinných chemických látek. Tyto látky se nevstřebávají do těla, působí výhradně lokálně a nemohou se dostat ani do krve či do mateřského mléka.
Na trhu jsou dostupné v různých formách, ze kterých si každý může vybrat tu pro něj nejlepší. Vyrábí se jako spermicidní gely a krémy, čípky, globule, pěny i vaginální tampóny.

Zavádí se před každým pohlavním stykem do pochvy. Jejich účinek nastupuje okamžitě a přetrvává deset hodin po aplikaci. Dobou účinnosti se přitom myslí doba od zavedení do styku. Skvělou zprávou také je, že mají vysokou spolehlivost. Tuba spermicidního gelu stojí zhruba 200 Kč a seženete ho v každé lékárně bez předpisu.

Antikoncepční kroužek

Čím dál tím oblíbenější antikoncepcí je vaginální kroužek. Ačkoliv se zavádí do pochvy, jedná se o kombinovanou metodu hormonální antikoncepce. Tato nová metoda si postupně získává dosud nedůvěřivé ženy zvyklé po dvě generace na pilulky. Z kroužku se uvolňují hormony, které blokují ovulaci, mění sílu děložní sliznice a hustotu hlenu na děložním hrdle.

Oproti klasické hormonální antikoncepci v podobě pilulek obsahuje vaginální kroužek mnohem méně hormonů. Hormony působí pouze lokálně. Tím se významně snižují rizika spojená s užíváním hormonální antikoncepce. V balení na čtvrt roku najdete tři kroužky a cena je srovnatelná s pilulkami – cca 1300 Kč.

Injekce

Možnou antikoncepční metodou je i hormonální injekce. Ta vyžaduje minimální spolupráci a zároveň zajišťuje vysokou ochranu před početím. Při jejím výběru je ale třeba rozvahy, nehodí se třeba pro ženy, které předpokládají v dohledné době založení rodiny. Princip je prostý. Hormonální injekce obsahuje hormony, které zabrání početí. Aplikace je jednoduchá a pro ženu nezatěžující. Lékař jednou za tři měsíce píchne do svalu injekci a o víc se žena nemusí starat. Za jednu aplikaci na tři měsíce zaplatíte 500 Kč.

Náplasti

Principem antikoncepčních náplastí je zabránění ovulace. Toho je docíleno kombinací dvou hormonů – gestagenu a estrogenu. U antikoncepčních náplastí dochází ke vstřebávání hormonů přes kůži. Žena si po dobu tří týdnů pravidelně v jeden den přilepí na holou kůži jednu náplast (výměnou za předešlou). Po třech týdnech dojde k sejmutí náplasti a týdenní pauze, po které se opět cyklicky pokračuje v aplikaci dalších náplastí. Během týdenní pauzy, kdy nedojde k nalepení náplasti, se u ženy objeví krvácení. Antikoncepční účinek náplasti, díky hladině hormonů v krvi, přetrvává ještě dva dny po jejím odstranění. Cena náplastí na tři měsíce je cca 1000 Kč.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat