Antikoncepce ovlivňuje ženský hlas a může snížit jeho přitažlivost pro muže

02.10.2017 | Vztahy

Atraktivita je složitá charakteristika, kterou ovlivňuje celá řada rysů každého člověka. Jednou z kvalit je také hlas. Zatímco u mužů je přitažlivý ten hluboký a klidný, ženy činí nejpřitažlivějšími jakási zvonivost a vysoké tóny. Během menstruační cyklu se přitom hlas ženy výrazně mění a muž podle toho podvědomě pozná, kdy je nejplodnější. Ale jen v případě, že neužívá hormonální antikoncepci.

Léky, které ženě dodávají po celý měsíc vyrovnanou hladinu estrogenu a progesteronu totiž ruší tuto cyklickou proměnu v hlase a činí ji monotónní a sexuálně nelákavou.

„Užívání antikoncepce může narušit přirozeně se vyskytující změny v hlase ženy a učinit hlas stabilně znějícím po celý cyklus, do jisté míry žena přestane znít žensky,“ tvrdí doktorka Irena Pavela Banaiová ze Zadarské univerzity, jejíž studii otiskl prestižní vědecký magazín PLOS One.

Ženy bez hormonální antikoncepce znějí v nejplodnější fázi cyklu velmi vysoce a harmonicky. Naopak v době, kdy jsou nejméně plodné, je jejich hlas níže postavený a méně libozvučný.

Nečekané účinky

Ženská hormonální antikoncepce má ostatně celou řadu vedlejších účinků. Mezi ty nejzajímavější patří fakt, že jim mění mozek na mužský. Tedy s ohledem na vnímání prostoru a orientaci na mapě.

Ženy obecně jsou až na výjimky ve srovnání s muži horší v prostorové imaginaci a orientaci. Jenže situace se může dramaticky změnit, pokud žena začne užívat hormonální antikoncepci. Centrum pro vnímání prostoru a orientaci se výrazně posílí.

Maskulinizace ženského mozku pomocí hormonů pomáhá ženám orientovat se na mapě, snáze zaparkovat mezi dvě auta a také ovládat řadu elektroniky a technických vymožeností.

„Zřejmě za to může fakt, že ženy na hormonální antikoncepci mají v krvi méně estrogenu. Tento hormon právě potlačuje schopnosti prostorové orientace, takže nízká hladina hormonu v krvi naopak tyto schopnosti zlepšuje,“ tvrdí autoři z Pennsylvania State University.

Jenže to, co se může zdát jako výhoda, může být velká nevýhoda. Maskulinizace mozku totiž ovlivňuje u žen také schopnost vybírat si vhodného partnera. Je dokázáno, že pod vlivem hormonální antikoncepce ženy vnímají jinak atraktivitu mužů. Tedy můžou si vybrat i takové jedince, kteří by se jim bez antikoncepce vůbec fyzicky nelíbili a kteří by jim páchli.

To samo o sobě hraje významnou roli při výběru geneticky slučitelného protějšku. Muž ženě voní a líbí se jí, protože se k ní hodí geneticky a bude s ní mít zdravé a silné potomky. Žena, která si vybere muže pod vlivem antikoncepce, a pak je vysadí, aby mohla otěhotnět, tak může zažít obrovský šok. Bez hormonů jí najednou může být partner fyzicky odporný.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:28
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat