Nedostatek spánku omezuje chuť na sex. Ale paradoxně sex spaní zlepšuje

Sex a spánek spolu velmi úzce souvisejí. A nejen proto, že obojí většina lidí provozuje právě posteli. Sex a spánek jsou jako spojené nádoby, jestliže dojde k oslabení jedné strany, ovlivní to negativně druhou. Naopak posílením jednoho aspektu se zlepší i ten druhý. Kvalitní spánek zvyšuje chuť na sex, naopak nedostatečný ji snižuje. Ale právě sex může ulevit od stresových hormonů a navodit kvalitnější spaní.

Jak tedy začarovaný kruh rozseknout? Záleží na tom, co je příčinou nespavosti a snížené chuti na sex. Jestliže je to stres, pak je potřeba zapracovat především na omezení této zátěže. Stres produkuje do krve stresový hormon kortizol. Ten vyvolává nespavost, buzení během noci a zvýšenou únavnost ráno. Má ale také negativní vliv na libido, protože snižuje hladinu mužského pohlavního hormonu testosteronu v krvi. A tento hormon se tvoří také v těle žen a u nich silně ovlivňuje libido.

Hormony na vině

Muži mají testosteronu obecně mnohem více, a třebaže i u nich kortizol snižuje jeho hladinu, většinou v krátkodobém hledisku nepociťují ztrátu libida. Při dlouhodobém působení kortizolu – kupříkladu nespavost po narození nového potomka – se i u nich omezí chuť na sex.

Ženy jsou ale postiženy obecně více. S každou hodinou spánku navíc se šance, že druhý den budou souložit, zvyšuje o čtrnáct procent. A s délkou spánku se zvyšuje také šance na dosažení orgasmu u ženy. Tvrdí to američtí vědci na stránkách odborného časopisu Journal of Sexual Medicine. Sex zase výrazně zvyšuje kvalitu a délku spánku a snižuje hladinu stresového hormonu v krvi.

„Zatímco spánek má vliv na sexuální život… sex ovlivňuje spánek,“ tvrdí psycholožka Laurie Mintz, autorka řady poloodborných knih.

„Nedostatek sexu způsobuje naopak nespavost a podrážděnost, máme dokonce důkazy, že hladina kortizolu po orgasmu klesá a oxytocin vyloučený po orgasmu usnadňuje usnutí,“ tvrdí newyorský sexuolog Ian Kerner.

Nechte je vyspat

Mimochodem, již jistý dřívější výzkum potvrdil, že pokud chtějí muži po svých ženách aktivní pohlavní život, měli by jim dopřát pořádně dlouhý a kvalitní spánek. U žen, které spí nejdéle, je totiž pohlavní aktivita nejvyšší. A platí to zvláště u žen po padesátce, které procházejí či prošly menopauzou. Ty, jež si mohou dopřát dostatečně dlouhý a kvalitní spánek, mají nejaktivnější pohlavní život. Bohužel u žen v menopauze je nespavost velmi častá a negativně ovlivňuje také jejich srdce a vyvolává u nich depresi.

„Ženy i zdravotníci by měli vědět o vztahu mezi symptomy menopauzy a nedostatečným spánkem a jejich účinky na sexuální funkce,“ tvrdí doktorka JoAnn Pinkerton ze Severoamerické společnosti pro menopauzu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat