Pláčete po sexu nebo je vám smutno? Zdaleka v tom nejste sami

30.08.2018 | Sex a vztahy

Někteří se při orgasmu smějí, až se za břicha popadají, další slastně propadají hlubokému spánku, ale někteří po milování pláčou, svírá je pocit úzkosti a deprese. Není to však žádná abnormalita. Podobnou zkušenost zažila nebo ji prožívá pravidelně téměř polovina žen!

Nahoru a dolů

„Moje přítelkyně má sex velice ráda (alespoň to tvrdí), ale těsně po dosažení orgasmu propuká v pláč a nesmím se jí ani dotknout. V jednu chvíli sténá blahem a hned nato už smrká do kapesníku. Dlouho jsem si myslel, že jsem jí nějak ublížil, ale tvrdí, že mnou to není, ale vysvětlit to prý nedokáže,“ popisuje situaci Pavel (34).

Na vině je jednoduše rychlý příval velkého množství oxitocinu a endorfinů. Tyto hormony v běžném množství způsobují pocity štěstí a uspokojení, ale pokud je dávka vyšší, může spustit i takové reakce, jako jsou pláč, smutek nebo vztek. Takové situace vás však nemusí potkávat pravidelně, a proto leckoho takový stav velmi překvapí.

Sex jako droga

Odborníci mají pro tyto stavy dokonce termín – postkoitální dysforie. Projevuje se pocity úzkosti, deprese, plačtivostí, a někdy dokonce agresí. Nemá však co dočinění s chováním partnera. Jde čistě o hormonální příval.

Jednoduše řečeno, je to jako s drogou. Když se ji chystáte vzít, těšíte se, v momentě, kdy ji vezmete, zažíváte pocit slasti a po odeznění účinku přichází emocionální propad. To samé platí v případě milování. V jeho průběhu zažíváte absolutní příval radosti a blaha, kdežto po dosažení orgasmu mozek vnímá, že ho pro dnešek již nic lepšího nečeká. Následuje tedy rychlý propad, a nálada se může změnit opravdu z minuty na minutu.

Kdy to není v pořádku?

Občasný výkyv není ničím neobvyklým, pokud se to však děje často a v důsledku obav z případných negativních emocí se vyhýbáte sexu či orgasmu při něm, měla by taková žena probrat celou situaci s odborníkem. Ten jí pomůže najít příčinu, proč tyto stavy prožívá a následně se pokusí situaci vyřešit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat